Якісне та безпечне харчування дітей у школах – важлива умова їхнього здоров’я, розвитку та успішного навчання.
Минулого тижня в навчальних закладах Згурівської громади пролунав перший дзвоник і діти повернулись за парти. Розпочали свою роботу і шкільні їдальні.
Якісне та безпечне харчування дітей у школах – важлива умова їхнього здоров’я, розвитку та успішного навчання.
Сьогодні в Україні діє реформа шкільного харчування, яка передбачає:
збалансоване меню з урахуванням вікових потреб; обмеження солі, цукру та жирів;
використання сезонних і локальних продуктів; сучасні методи приготування (запікання, тушкування замість смаження).
Дбаючи про здоров’я наймолодших наших жителів, докладено всіх зусиль для організації належного харчування у школах.
- Формування культури харчування – це наша найбільша інвестиція зараз, - говорить заступник селищного голови Лариса Мельник. - Гарячий обід це чудова заміна придбаним в сусідніх магазинах сосискам та піцам. Адже здорове, доступне всім харчування – це запорука здоров`я нашого підростаючого покоління!
На сьогодні у шкільних їдальнях харчуються 1297 учнів, з яких 527 – це учні 1-4 класів, які, завдяки державній субвенції, отримують безкоштовне харчування та 770 – учні 5-11 класів.
Крім того, за кошти місцевого бюджету 479 учнів пільгових категорій забезпечено безкоштовним харчування. Це - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій, учасників АТО, ООС, внутрішньо переміщених осіб, Захисників та Захисниць України, діти, які отримали статус дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.
Батьки учнів 1-11 класів та дітей дошкільного віку сплачують за харчування лише 40 %, більшу ж частину, 60 % вартості, сплачує селищний бюджет.
Під час безпосереднього приготування страв, працівники, відповідальні за організацію харчування, дотримуються єдиного принципу – це здорове якісне харчування.
Всі працівники харчоблоків мають спецодяг, медичні книжки, дотримуються правил особистої гігієни, вимог щодо організації харчування в навчальних закладах. В освітніх закладах неухильно дотримуються вимог санітарного законодавства при організації харчування учнів, а саме: здійснюється контроль за якістю страв, дотриманням технологічної документації з приготування страв та виробів, виконанням натуральних норм харчування учнів за віковими групами.
Асортимент харчових продуктів, з яких складається раціон харчування школярів, є різноманітним. Продукти зберігаються у спеціально обладнаних коморах. Всі продукти харчування і продовольча сировина, мають сертифікати якості і супровідні документи. Готові страви видаються відповідно до графіка харчування. Чергові вчителі, присутні у їдальні та корегують поведінку учнів за столами, дотримання ними культури споживання їжі. Порції розроблені відповідно затвердженого меню. Обов’язково є м’ясна, або рибна страва, гарнір, різноманітні салати, напій і фрукти.
Основні принципи організації харчування в освітніх закладах громади – безпечність, різноманітність, доступність і формування у дітей здорових харчових звичок.




