A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Звіт Згурівського селищного голови про роботу у 2022 році

Звіт селищного голови

про роботу Згурівської селищної ради

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено щорічний звіт селищного голови про свою діяльність та діяльність ради в цілому. Селищна рада, як колегіальний орган, представляє спільні інтереси територіальних громад селища та населених пунктів громади.

Згурівська селищна територіальна громада є досить молодою новоствореною громадою. Вже за цей невеликий час ми стали успішними, сильними, спроможними впроваджувати дієві стратегічні зміни в різних сферах життєдіяльності. Свою діяльність ми плануємо комплексно та системно, тому ми розробили Стратегію розвитку Згурівської селищної територіальної громади на 2021-2027 роки, яку затвердили рішенням Згурівської селищної ради від 17.11.2021 №1482-14-VIII. За цей час повномасштабної війни ми не зупинились, а навпаки, ще більше згуртувалися, і тут - в тилу, працюємо на повну.

Інформація про територіальну громаду

Утворена 12 червня 2020 року шляхом об'єднання селищної та всіх сільських рад в межах колишнього Згурівського району.

Перша сесія відбулася – 19.11.2020 р.

Площа ТГ становить 763.08 км2

Чисельність населення громади: 17539

Міське населення: 5116

Кількість рад, що об'єдналися: 21

Старостинських округів: 16.

 

Склад селищної ради восьмого скликання

За результатами виборів 25 жовтня 2020 року до Згурівської селищної ради восьмого скликання обрано 26 депутатів. З числа депутатів рішенням селищної ради від 01.12.2020 № 13-01-VIII утворені та діють 5 постійних комісій:

  • з питань бюджету, фінансів і соціально-економічного розвитку;
  • з питань аграрної політики, земельних відносин та охорони навколишнього середовища;
  • з питань промисловості, будівництва, інвестицій, транспорту, зв’язку, підприємництва, житлово-комунального господарства, благоустрою та управління комунальним майном;
  • з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, молодіжної політики, спорту та туризму;
  • з питань інформаційної політики, регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку та запобіганню корупції.

 

Пленарні засідання сесій селищної ради

За весь час повноважень ради було проведено 19 пленарних засідань, з них: 14 чергових та 5 позачергових сесій, на які виносились важливі питання соціально-економічного розвитку громади, інші питання, які своєчасно вивчались і розглядались на засіданнях постійних комісій. Всього на пленарних засіданнях селищної ради було прийнято 2284 рішення.

В селищній раді на контролі перебуває 36 цільових програм.

У 2022 році – зокрема були прийняті важливі рішення про затвердження Програми організації безоплатного поховання померлих (загиблих) військовослужбовців, учасників бойових дій  та осіб з інвалідністю внаслідок збройної агресії російської федерації проти України на території Згурівської селищної територіальної громади на 2022-2023 роки, внесення змін до Програми організації територіальної оборони в Згурівській селищній територіальній громаді на 2022 – 2023 роки».

Інші питання соціально-економічного розвитку громади, які своєчасно вивчались і розглядались на засіданнях постійних комісій.

Між пленарними засіданнями ради проводилися засідання постійних депутатських комісій.

За два роки було проведено:

засідань постійної комісії з питань бюджету, фінансів і соціально-економічного розвитку – 16 (у 2022 році - 5).

засідань постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та охорони навколишнього середовища – 14 (у 2022 році - 4).

засідань постійної комісії з питань промисловості, будівництва, інвестицій, транспорту, зв’язку, підприємництва, житлово-комунального господарства, благоустрою та управління комунальним майном – 14 (у 2022 році - 4).

засідань постійної комісії з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, молодіжної політики, спорту та туризму – 14 (у 2022 році -4).

засідань постійної комісії з питань інформаційної політики, регламенту, депутатської діяльності, етики, законності, правопорядку та запобіганню корупції – 15 (у 2022 році - 5).

Найбільше питань розглянуто на засіданнях комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та охорони навколишнього середовища.

Проекти рішень селищної ради, включені до порядків денних сесій, матеріали сесій надсилалися депутатам для опрацювання у термін, визначений законодавством.

Під час пленарних засідань селищної ради депутатами висловлювались  зауваження, пропозиції, які вивчались і надавались для доопрацювання,  внесення змін та поправок.

 

Робота виконавчого комітету

Виконавчим органом селищної ради є виконавчий комітет, робота якого спрямована на здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах діючого законодавства України. (всього скільки і які категорії).

Кількість членів виконкому становить 31 особа, з них: керівний склад селищної ради - 5 осіб (16%), старости старостинських округів – 16 осіб (52%), підприємці – 7 осіб (23%), представники державних установ – 2 особи (6%), представники органів військового управління – 1 особа (3%).

Всього у селищній раді організовано та проведено 36 засідань виконавчого комітету, на яких прийнято 802 рішення. Відповідно до Регламенту роботи виконавчого комітету всі проекти рішень, рішення та протоколи засідань оприлюдненні на офіційному вебсайті Згурівської громади.

Численні питання стосувалися виділення одноразової допомоги на лікування жителям громади, квартирного обліку громадян, затвердження актів з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

Також розглядалися питання соціального захисту дітей та їх майнових прав; про накладення адміністративних стягнень за порушення правил реєстрації місця проживання; питання управління комунальним майном, сфери житлово-комунального господарства, уточнення адрес житлових будинків та багато інших.

Робота виконавчого комітету селищної ради спрямована, перш за все, на створення комфортних умов для жителів громади.

У рамках Згурівської селищної цільової Програми «Милосердя» на 2021– 2025 роки в звітному періоді до виконавчого комітету звернулося 213 осіб для отримання допомоги на лікування. Середній розмір допомоги склав 5,0 тис. грн. кожному, першочергово допомога надається онкохворим жителям громади.

Всього при виконавчому комітеті для забезпечення здійснення своїх власних та делегованих повноважень створено 32 консультативно-дорадчих органи.

Для соціально-правового захисту повнолітніх недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки, при виконавчому комітеті створена та діє опікунська рада. На території Згурівської громади проживає 25 осіб з інвалідністю, яких рішенням суду визнано недієздатними.

Протягом звітного періоду до опікунської ради стосовно затвердження Подання щодо доцільності визнання недієздатними осіб з інвалідністю та призначення над ними опіки надійшло 8 заяв. Одне питання стосувалося отримання дозволу на укладення договору оренди земельної ділянки, яка належить недієздатній особі та два питання – щодо надання дозволу на розірвання договору оренди. Всі порушені питання ретельно вивчені та розглянуті на засіданні виконкому, де і були затверджені позитивні рішення на користь заявників.

При виконавчому комітеті утворено громадську комісію з житлових питань. Станом на 31.12.2022 на квартирному обліку перебуває 82 особи, з них:

- 31 особа, що користуються правом позачергового отримання житла;

- 19 осіб, що користуються правом першочергового отримання житла;

- 34 особи перебувають на загальній квартирній черзі.

Дві сім’ї отримали дозвіл на приватизацію квартир, відповідно до отриманих ордерів на жиле приміщення в смт Згурівка та селі Нова Олександрівка.

У зв'язку з широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України на засіданнях виконкому розглядалися питання щодо цивільного захисту населення та погодження проведення масових заходів на території громади в умовах воєнного стану.

Значна увага приділялася потребам внутрішньо переміщених осіб: в забезпеченні житлом, продуктами харчування, засобами гігієни. Для цього залучалися волонтери та різні благодійні організації. Деякі з них надавали гуманітарну допомогу також жителям громади з числа незахищених верств населення.

Крім того, було проведено громадське обговорення перейменування вулиць та провулків в населених пунктах Згурівської громади, за результатами якого рішенням виконавчого комітету погоджено та рекомендовано до перейменування ряд вулиць та провулків, назви яких підпадали під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Бюджет

Запорука успішного розвитку громади – це наповнений бюджет. Бюджет Згурівської селищної територіальної громади на 2022 рік затверджено рішенням селищної ради від 22 грудня 2021 року № 1958-16-VIII «Про бюджет Згурівської селищної територіальної громади на 2022 рік».

До бюджету Згурівської селищної територіальної громади за 2022 рік надійшло доходів загального та спеціального фондів з урахуванням трансфертів у сумі 232065,1 тис.грн., з них: податки та збори 168944,6 тис.грн., неподаткові надходження 3001,9 тис.грн., офіційні трансферти 59026,1 тис.грн. (з них: субвенції з державного бюджету 56577,7 тис.грн., дотації з місцевого бюджету 1156,8 тис.грн., субвенції з місцевого бюджету іншим місцевим бюджетам 1291,7 тис.грн.), кошти від продажу землі 1092,5 тис.грн.

Основним джерелом надходжень до бюджету громади є податок на доходи фізичних осіб, питома вага якого складає 71,4% та місцеві податки і збори становлять 27,7%. За звітний період до бюджету громади надійшло податку на доходи фізичних осіб у сумі 120 476,0 тис. грн. виконання становить 115,6% планових показників, місцевих податків та зборів– 46 827,3тис.грн., виконання відповідно до планових показників становить 101,5%.

Видаткова частина бюджету Згурівської селищної територіальної громади  на 2022 рік із змінами передбачено у сумі  233 039,6 тис.грн.

Обсяг видатків загального і спеціального фондів з урахуванням міжбюджетних трансфертів становить 212 440,1 тис.грн., а саме:

- державне управління – 25 568,4 тис.грн., що складає 12% від загального обсягу видатків;

- освіта – 113 085,9 тис.грн. - 53,2%

- охорона здоров’я – 24 719 ,8 тис.грн.- 11,6%

- соціальний захист та соціальне забезпечення – 8 623,7 тис.грн. - 4,1%

- культура і мистецтво – 7 402,0 тис.грн. - 3,5%

- фізична культура і спорт  - 1 133,7 тис.грн. - 0,5%

- житлово-комунальне господарство – 23 755,3 тис.грн. - 11,2%

- економічна діяльність – 607,2 тис.грн. - 0,3 %

- інша діяльність – 4 550,2 тис.грн. - 2,2 %

- міжбюджетні трансферти – 2 993,9 тис.грн. – 1,4%.

На захищені статті видатків направлено:

  • оплата праці з нарахуваннями –133 993,9 тис.грн.
  • енергоносії – 12 388,3 тис.грн.
  • продукти харчування – 2 105,3 тис.грн.
  • соціальне забезпечення – 1 033,2 тис.грн.

 

 

Інвестиційна діяльність

       За попередніми даними за 2022 рік обсяг капітальних інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування в Згурівській селищній територіальній громаді склав 136516,0 тис. грн., що на 14702,0 тис. грн. або на 9,7% менше у порівнянні з 2021 роком (151218,0 тис. грн.).       

На території громади успішно продовжують реалізовувати свої інвестиційні проєкти ТОВ «Прушиньскі», ТОВ «Українська молочна компанія», СП ТОВ «Нива Переяславщини», філія ТДВ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей» та фермерське господарство «Тетяна-2011».

Зовнішньоекономічна діяльність

За попередніми даними за 2022 рік обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), унесених з початку інвестування склав 27432,6 тис. дол. США, що на 0,9 % більше, ніж за 2021 рік (27199,2 тис. дол. США).

     Основні країни здійснення зовнішньоекономічної діяльності: експорт – Республіка Молдова, Азербайджанська Республіка, імпорт – Республіка Польща.

Промисловість

Промисловими підприємствами селищної територіальної громади за 11 місяців 2022 року вироблено товарної продукції на суму 764292,0 тис. грн., що у порівнянні з відповідним періодом 2021 року менше на 139430,6 тис. грн., або на 15,4%. За 2021 рік вироблено товарної продукції на суму 1002794,0 тис. грн.

Реалізовано промисловими підприємствами за 2022 рік товарної продукції на суму 580778,5 тис. грн.

Розвиток підприємництва

Станом на 31.12.2022 на території селищної територіальної громади зареєстровані 1040 суб’єктів підприємницької діяльності, що на 0,2% більше, ніж станом на 31.12.2021 (1038), серед яких 423 - юридичні особи та 617 - фізичних осіб-підприємців.

За 2022 рік до бюджету Згурівської селищної територіальної громади надійшло від суб’єктів малого і середнього підприємництва єдиного податку 23696,4 тис. грн., що на 0,4% або 99,4 тис. грн. менше у порівнянні з 2021 роком (23795,8 тис. грн.).

Партнерство і співпраця

Співпраця та партнерство для розвитку нашої громади дуже важливі.

Протягом двох років підписано ряд меморандумів про співпрацю та партнерство з метою сприяння розвитку громади, залучення ресурсів, налагодження ефективної співпраці для соціально-економічного, культурного, сталого розвитку, забезпечення комфортного та безпечного середовища життя та розвитку жителів громади.

Налагоджуємо співпрацю з міжнародними організаціями та муніципалітетами. З питання співпраці звернулися з листом до некомерційного підприємства GWU – Спільне відновлення України (GWU-Gemeinsame Wiederherstellung der Ukraine gGmbH), яке розташовано в місті Берлін, Німеччина із переліком техніки та матеріалів, які необхідні для нашої громади. Через Асоціацію Київська Агломерація надіслали анкету громади німецьким муніципалітетам для започаткування партнерських контактів та відносин.

У вересні 2022 року уряд Великої Британії передав для громади два пожежні автомобілі на базі Volvo та Skania, які отримала 26-державна пожежно-рятувальна частина смт Згурівка. Дані автомобілі були передані з аварійно-рятувальним обладнанням, призначені для гасіння пожежі та проведення-аварійно рятувальних робіт.

 

Спроможність залучення допомоги міжнародних та благодійних організацій

Від Всесвітньої продовольчої організації ООН отримали багатоцільову матеріальну допомогу в сумі 3 640 800,00 грн. на 1640 осіб з числа вразливих верств населення, які є внутрішньо переміщеними особами або місцевими жителями, завдяки співпраці з БО «Запорізьким БФ «Єдність «За майбутнє».

Здійснюємо тривалу плідну співпрацю в напрямку реалізації спільних проєктів та залучення коштів з благодійними організаціями.

Брали участь у Всеукраїнському конкурсі мікрогрантів для розвитку громад «Час діяти, Україно!» від Благодійного фонду» та одержали перемогу з проєктом «Сортування сміття - екологічна складова життя»,  який продовжуємо активно реалізовувати у Згурівській територіальній громаді. Залучено грантових коштів — 50 тис. грн. Завдяки співпраці бізнесу влади та громади забезпечено співфінансування проєкту в сумі 55 тис. грн.

Завдяки участі в масштабному проєкті «СпільноФонд» було реалізовано в Згурівській громаді проєкт «Центр молодіжного лідерства» вартістю 175 тис. грн. та створено в цьому році Молодіжний простір в смт Згурівка (в приміщенні Центру культури і мистецтва, вул. Кошового, 34).

Представнику малого бізнесу допомогли отримати грант від Фонду «МХП-Громаді» завдяки участі в конкурсі мікрогрантів «РОБИ СВОЄ», грант розміром 70 тис. грн. на проєкт «Крафтове виробництво "В’ялені томати"».

Отримали грант 45 тис. грн. від Фонду "МХП-Громаді" на реалізацію проєкту «РОЗМОВНИЙ КЛУБ "ПАЛЯНИЦЯ"», загальною вартістю 65 тис. грн., завдяки участі в конкурсі мікрогрантів «Час діяти, Україно!».

 

Громадський бюджет

Минулого року було запроваджено громадський бюджет – бюджет участі. У 2021 році було передбачено 500 тисяч гривень. Приємно відмітити активність жителів громади в цьому напрямку. З поданих 18 проєктів, 10 - було відібрано та вже реалізовано:

- «Мобільний коворкінг Нова Оржиця – Живи спілкуючись», с. Нова Оржиця

- «Санітарно-гігієнічний стан вбиральні», с. Войтове;

- «Школа цифрового розвитку», смт Згурівка;

- «Швейна майстерня», с. Великий Крупіль;

- «Парк Гойдалки», с. Пасківщина;

- «Кіно просто неба», Згурівська громада;

- «Ремонт приміщення для Молодіжного центру», смт Згурівка;

- «Майданчик для дозвілля «Джерело енергії», с. Жуківка;

- «Парк гамаків», смт Згурівка;

- «Бібліотека – коворкінг», с. Войтове;

І в 2022 році ми не припинили роботу в цьому напрямку, адже це чудовий інструмент долучитися до розвитку нашої громади усім її жителям. Загальний обсяг громадського бюджету 2022 року, враховуючи соціальну важливість поданих проєктів, було вирішено збільшити з 750 тисяч гривень до 1 мільйона 234 тисяч гривень. З поданих 18 проєктів, 13 — обрані для фінансування.

- «Дитячий майданчик «Радість дитинства», с. Великий Крупіль — закуплено та доставлено.

- «Дитячий майданчик «Моє дитинство», с. Пасківщина — реалізовано.

- «Культурно-дозвіллєвий хаб «Country Ark», с. Аркадіївка — реалізовано.

- «Ігровий комплекс «Дитяча мрія», с. Войтове — закуплено та доставлено.

- «Енергоефективність пожежної частини – заощадження тепла – найбільш важливе питання», смт Згурівка —  реалізовано.

- «Дитячий майданчик "Карпатська ніч"», с. Турівка  — закуплено та доставлено.

- «Майданчик для дозвілля "Єдність"», с. Середівка — в процесі реалізації.

- «Чотири простори сучасної бібліотеки», Згурівська селищна бібліотека (базова) — частково реалізовано.

  • «Спортивний майданчик "Active-простір"», с.Нова Оржиця — реалізовано.
  • «Дитячий майданчик – Містечко щасливого дитинства», с. Нова Олександрівка — закуплено та доставлено.

- «Нове життя – старому парку», с. Мала Березанка — в процесі реалізації.

- «Облаштування паркової зони», с. Мала Супоївка — в процесі реалізації.

- «Спортивний майданчик "У здоровому тілі – здоровий дух"»,  с.Мала Березанка — реалізовано.

Згідно опитування населення громади, яке проводилося Згурівською селищною радою в рамках реалізації Стратегії розвитку Згурівської селищної територіальної громади на 2021-2027 роки, ми маємо два напрямки, які яскраво виражаються в потребах населення:

  • Екологічний напрямок – питання поводження з твердими побутовими відходами та будівництво сміттєсортувальної лінії, що стало основою проєкту «Згурівська громада – екологічна громада»;
  • Дозвіллєвий напрямок – створення функціональних зон для різних вікових категорій та за інтересами у парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Згурівський». У складі робочої групи по реалізації проєкту «Парк - душа громади», була спільно напрацьована ескізна ідея концепції та схеми зонування території парку.

Здійснена командна робота по опису цих двох проєктів з метою залучення коштів для їх реалізації.

Робота гуманітарного штабу

З початку війни Згурівська територіальна громада стала прихистком для 8100 внутрішньо переміщених осіб, з них – 1208 дітей, які через військову агресію рф опинилися в тяжких життєвих обставинах та були змушені прибути на територію нашої громади з інших населених пунктів Київської, Чернігівської областей, східних та південних регіонів. Люди мали постійну потребу у своєчасних поставках продуктів харчування, засобів гігієни, одягу та медикаментів. Тому було створено 3 кризові центри для допомоги тимчасово переміщеним особам, що функціонували на базі шкіл. Наші переселенці були забезпечені харчуванням, теплом, затишком та всім необхідним. Надавали безкоштовну психологічну допомогу всім, хто цього потребує. На даний час у приміщенні Центру культури і мистецтва за адресою: смт Згурівка, вулиця Кошового, 34 працює гуманітарний штаб, де продовжуємо і зараз роздавати продуктові набори, засоби гігієни та необхідні речі для наших внутрішньо переміщених осіб. Також надавали допомогу сусіднім громадам, а саме населеним пунктам, які були окуповані - села Новий Биків та Нова Басань.

Саме жителі громади під керівництвом старост наших старостинських округів першими почали збирати гуманітарну допомогу, яка склала більше 9 тонн: консервація, овочі та інші продукти харчування, а також одяг для підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Організували та налагодили тісну співпрацю з українськими та міжнародними благодійними фондами та організаціями, завдяки якій надано 45 тонн гуманітарної допомоги:

БО «Благодійний фонд «МХП-Громаді» та БО «Благодійний фонд «Я вірю» надали гуманітарну допомогу для  внутрішньо переміщених осіб у вигляді продуктів харчування, медикаментів, засобів гігієни, одягу та ковдр.

БО «Благодійний фонд «ADRA Ukraine» надала допомогу незахищеним верствам населення громади, які опинились в кризовій ситуації через військові дії в Україні, а саме: 2356 продуктових наборів, в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні.

Волонтери міста Мукачево передали в гуманітарний штаб 120 пар нового весняного взуття (жіноче, дитяче), підгузки дитячі, дитяче харчування, медикаменти, антисептики.

Броварська районна військова адміністрація надала гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів.

БО «Благодійний фонд «Гудвілл» - 509 продуктових наборів від міжнародної організації «World Central Kitchen».

БО «Благодійний фонд «РОКАДА» надала засоби гігієни для 100 осіб.

БО «Благодійний фонд «Карітас-Київ» - гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів внутрішньо переміщеним особам з числа вразливих категорій населення, а саме 40 продуктових наборів та засоби гігієни для всієї родини.

Всього внутрішньо переміщеним особам нашої громади надано 54 тонни гуманітарної допомоги.

Адміністративні послуги

Відділ «Центр надання адміністративних послуг» – це місце, де громадяни та суб’єкти господарювання можуть отримати найширший перелік необхідних їм адмінпослуг.

В Центрі працюють 3 державні реєстратори та 4 адміністратори, включаючи керівника Центру, який також має повноваження адміністратора та державного реєстратора.

Через ЦНАП надаються послуги: реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання особи, реєстрація нерухомості, паспортні послуги, надання відомостей з Державного земельного кадастру, реєстрація бізнесу, адмінпослуги соцзахисту, реєстрація громадських формувань, оформлення документів дозвільного характеру, інші питання місцевого значення.

Ось деякі з переліку адмінпослуг та дозвільних процедур, надання яких здійснюється  через ЦНАП: видача витягу, інформаційної довідки та виписки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; реєстрація громадського об’єднання; державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру; оформлення та видача довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування особи; виправлення технічної помилки у відомостях з Державного земельного кадастру, допущеної органом, що здійснює його ведення, з видачею витягу, видача довідки ВПО та багато іншого.

Протягом 2022 року до ЦНАПу звернулись 9809 громадян та, як результат, всі отримали кваліфіковані адміністративні послуги.

Найбільшим попитом користуються послуги, що стосуються земельних питань, реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання особи, довідки ВПО та інші. Наразі через ЦНАП населенню надаються 165 видів адмінпослуг.

Перелік послуг, які можуть надаватися на місцях, постійно розширюється.

У роботі Центру беруть участь суб’єкти надання адміністративних послуг, уповноважені Законом на надання адміністративних послуг. Зокрема, це Згурівський відділ ДРАЦС у Броварському районі Київської області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ); Згурівський відділ центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області, відділ соціального захисту та охорони здоров’я Згурівської селищної ради, Державний кадастровий реєстратор, інші державні органи, підприємства, установи, організації.

 

Соціальний захист

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я проводить прийом документів і заяв мешканців громади з 35 послуг соціального характеру з використанням програмного комплексу «Соціальна громада». Всього сформовано 119 паперових справ та 9574 (в т.ч. 2022 рік - 6968) електронні справи, які передано до Згурівського підрозділу соціального захисту населення управління Броварської райдержадміністрації для призначення державних допомог сім’ям з дітьми, внутрішньо переміщеним особам, компенсацій, житлових субсидій та пільг.

Разом з тим, постійно проводиться консультування громадян з питань отримання соціальних допомог, компенсацій, пільг, субсидій.

Прийняті документи на санаторно–курортне оздоровлення пільгових категорій громадян від 30 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (в т.ч. 2022 рік - 4 особи), від 10 учасників антитерористичної операції ( в т.ч. 2022 рік -3 особи), від 22 осіб з інвалідністю ( в т.ч. 2022 рік -18 осіб) та в 2022 році прийнято 13 справ на компенсацію замість санаторно-курортного оздоровлення.

Проведено повідомну реєстрацію 26 колективних договорів та змін до них (в т.ч. в 2022 році – 16 договорів).

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я, як головний розпорядник коштів, проводить фінансування 3 місцевих Програм.

За два роки на виконання Згурівської селищної цільової Програми «Милосердя» на 2021-2025 роки  профінансовано:

- одноразова матеріальна допомога на лікування - 171 особам на суму 869 000,00грн.( в т.ч. 2022 рік – 70 особам на  суму 355000,00 грн),

- допомога особам з інвалідністю УТОГ -19 особам на суму -11950,00грн.( в т.ч. за 2022 рік – 7 особам з вадами слуху на суму - 5950,00 грн.).

На виконання селищної комплексної програми соціальної підтримки по Згурівській  громаді  учасників  антитерористичної  операції, Захисників, Захисниць України та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції та учасників Революції Гідності,  Захисників, Захисниць України на 2021 – 2025 роки  профінансовано:

- одноразова матеріальна допомога сім’ям військовослужбовців, які загинули в зоні АТО, Захисників, Захисниць України в 2022 році – 4 сім’ям на суму 120000,00 грн.;

- одноразова матеріальна допомога сім’ям поранених військовослужбовців  учасників АТО, Захисників, Захисниць України в 2022 році – 12 сім’ям на суму 240000,00 грн.

- одноразова матеріальна допомога сім’ям тяжкохворих військовослужбовців учасників АТО, Захисників, Захисниць України, які потребують невідкладного лікування за висновком лікувального закладу в 2022 році - 3 особам на суму 45000,00 грн;

- щорічна одноразова допомога учасникам АТО до Дня Перемоги в 2021 році - 190 особам на суму 190 000,00 грн.;

- одноразова допомога сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок захворювання в зоні АТО – 5 сім’ям на суму 40 000,00 грн.( в т.ч. за 2022 рік - 15000,00 грн. 3 сім’ям).

         На виконання селищної Програми відшкодування за надання інших, передбачених чинним законодавством, пільг по Згурівській селищній раді на 2021-2025 роки  здійснено оплату компенсації за послуги зв’язку на суму -284220,57 грн.( в т.ч. за 2022 рік - 139822,39 грн.), а також відшкодовано проїзд один раз в рік постраждалим  внаслідок Чорнобильської катастрофи - 4020,57 грн.(в т.ч. 2022 рік- 2246,98 грн.).

Разом з тим, профінансовано з місцевого бюджету компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на загальну суму- 171716,92 грн.( за 2022 рік - 90238,52 грн.)

Відділ соціального захисту та охорони здоров’я, як головний розпорядник коштів, проводить фінансування 4 комунальних підприємств (в 2022 році - одного комунального підприємства).

За 2021-2022 роки Центру надання соціальних послуг профінансовано -14 180 312,84грн.(в т.ч. в 2022 році – 7 328 738,38 грн);

Згурівській лікарні в 2021 році проведено фінансування на загальну суму – 7 826 818,78грн.

Згурівському центру первинної медико – санітарної  допомоги в 2021 році профінансовано – 4 175 658,30 грн.

Згурівській аптеці № 157 в 2021 році проведено фінансування на суму - 99 989,99 грн.

Відповідно до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, від березня 2022, на території громади було зареєстровано 67 власників будинків, що прихистили 221 особу, які перемістилися з тимчасово окупованих територій. На кінець поточного року така кількість становить 35 власників, у яких розміщено 84 внутрішньо переміщені особи. Компенсація за розміщення внутрішньо переміщених осіб виплачувались за рахунок державного бюджету та коштів міжнародних організацій, а починаючи з жовтня 2022 року лише за рахунок коштів міжнародних організацій. З квітня 2022 року до кінця року профінансовано 300,73 тис.грн.

На території громади з початку року проживали та отримували допомогу 3852 особи, на кінець року на обліку перебуває 467 внутрішньо переміщених осіб з території, де ведуться бойові дії, або осіб, у яких зруйноване майно, з них 109 дітей. 

У Центрі надання соціальних послуг Згурівської селищної ради функціонують відділення соціальної допомоги вдома, відділення соціальної роботи, два відділення стаціонарного догляду надання соціальних послуг с.Войтове,  с.Турівка та перукарня.

Відділенням соціальної допомоги вдома надається соціальна послуга догляду вдома особам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.

Протягом звітного періоду відділенням обслуговано 372 особи, яким надано 38690  послуг «Догляд вдома».

У відділенні соціальної допомоги вдома працює 31 соціальний робітник. Загальна кількість соціальних послуг, що надавались громадянам у звітному періоді становила 32 види.

Соціальними робітниками Центру послуги надавалися якісно, в повному обсязі.

         Відділення стаціонарного догляду надання соціальних послуг створені для обслуговування одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, які потребують постійного цілодобового стороннього догляду. Відділення стаціонарного догляду надання соціальних послуг розраховані на 34 ліжко місць, з них – 15 ліжко місць в с.Турівка, 19 ліжко місць в с.Войтове.

Протягом 2022 року послугу «Догляд стаціонарний» отримали 42 одинокі особи похилого віку, серед яких 9 осіб з інвалідністю.

Підопічні відділень перебувають на повному державному утриманні, в повній мірі забезпечені чотириразовим харчування, необхідними засобами реабілітації, цілодобовим медичним обслуговуванням.

При Центрі працює перукарня для одиноких осіб похилого віку, осіб з інвалідністю. За звітний період перукарем надано послуг 263 особам.

Протягом 2022 року працівниками відділення соціальної роботи охоплено соціальними послугами 57 сімей та осіб різних категорій, а саме: 5 сімей, де дітей виховують одинокі матері, в тому числі 1 неповнолітня мати; 7 осіб молодого віку, які скоїли правопорушення та перебувають в конфлікті з законом; 4 сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків; 1 сім’я, де виховується дитина з особливими потребами; 2 сім’ї, де перебувають діти під опікою чи піклуванням; 1 прийомна сім’я в якій виховуються 2 дітей сиріт; 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 19 вихованців з числа дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського виховання; 1 особа з числа дітей-сиріт; 6 багатодітних сімей; 16 сімей, у яких склалися складні стосунки між членами родини.

За результатами оцінки потреб взято на облік 32 сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах та потребують надання соціальних послуг. В цих сім’ях виховується 68 дітей. Під соціальний супровід взято 12 сімей, в яких виховуються 36 дітей.

Всі сім’ї були охоплені соціальними послугами і отримали допомогу фахівців при оформленні документів для отримання державної допомоги,  організації ремонту житла, створення безпечних і комфортних умов для дітей, планування бюджету та ведення домашнього господарства, відновлення сімейних стосунків, формування навичок відповідального батьківства, налагодження емоційних контактів між членами сім’ї, налагодження позитивних стосунків з членами громади. Також за допомогою волонтерів була зібрана та передана гуманітарна допомога у вигляді продуктів харчування та дитячих речей для сімей, які потребують допомоги.

 

Соціальний захист дітей

Чисельність дитячого населення в громаді складає 3126 осіб.

На первинному обліку служби у справах дітей та сім’ї селищної ради перебуває 61 дитина, яка має встановлений статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. З них 42 перебуває під опікою, піклуванням та проживає в сім’ях опікунів (піклувальників), 12 - в дитячих будинках сімейного типу та прийомній сім’ї, 7 дітей перебуває в навчально-виховних закладах обласної комунальної власності на повному державному утриманні.

Станом на 31.12.2022 на первинний облік взято 9 дітей, яким встановлений статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Сімейними формами виховання охоплено 88,5% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Відсоток влаштування дітей в сімейні форми виховання зменшився, у зв’язку із воєнним станом в Україні, так як Київський обласний спеціалізований будинок дитини м.Боярка, в якому перебуває 4 дітей нашої громади та мають відповідний статус, евакуйований до Польщі. Наразі здійснити заходи з усиновлення чи влаштування під опіку наших дітей не можливо.

У 2022 році знято з обліку 9 дітей по досягненню ними повноліття.

Службою ведеться облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій, таких дітей 14.

На території Згурівської громади в селі Войтове функціонує два дитячі будинки сімейного типу Баришевських Олени Володимирівни та Олександра Володимировича та Білявської Юлії Віталіївни. В селищі Згурівка одна прийомна сім’я Шаповал Катерини Володимирівни. В дитячому будинку сімейного типу Баришевських перебуває на вихованні 9 дітей-вихованців. В дитячому будинку сімейного типу Білявської перебуває на вихованні 7 дітей-вихованців та одна особа з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.  В прийомній сім’ї Шаповал -2 прийомних дітей.

На сьогоднішній день на обліку служби перебуває 32 дітей, які проживають в 10 сім’ях, що опинились в складних життєвих обставинах з причини невиконання чи неналежного виконання батьками своїх обов’язків. Служба у справах дітей та сім’ї вживає заходи щодо виявлення сімей, що опинились у складних життєвих обставинах. Протягом цього року на облік взято 4 дітей, які проживають в 3 сім’ях та були вперше виявлені. Знято з обліку 8 дітей.

За участі представників відділення поліції № 2 проведено 26 рейдів «Діти вулиці», під час яких виявлено, відвідано та проведено необхідну профілактичну роботу з 91 дитиною, обстежено умови проживання 43 сімей в складних життєвих обставинах. З 38 батьками проведено бесіди, щодо належного виконання батьківських обов’язків та попереджено їх про можливість настання юридичної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Протягом 2022 року за ініціативи служби у справах дітей та сім’ї виконкомом Згурівської селищної ради  була  вилучена 1 дитина у зв’язку із загрозою її життю та здоров’ю при подальшому перебуванні в сім’ї з причини неналежного виконання її батьками батьківських обов’язків. Службою у справах дітей та сім’ї у 2022 році зібрано документи, підготовлено та подано від імені органу опіки та піклування виконкому Згурівської селищної ради 2 позовні заяви. Станом на сьогодні позовні заяви задоволені в повному обсязі, одна перебуває на розгляді у Згурівському районному суді.

У 2022 році повідомлення щодо вчинення насильства щодо дітей до служби не надходили. Одній дитині було встановлено статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

 За час воєнного стану в Україні на територію Згурівської селищної прибували діти разом з батьками, іншими законними представниками. Найбільша кількість внутрішньо переміщених дітей на території громади була 1171 дитина, станом на 31.12.2022 - 241 дитина.

 

Соціальний захист багатодітних родин

На сьогоднішній день на території громади проживає 169 багатодітних сімей, в них виховується  581 дитина. Із загальної кількості багатодітних родин: 126 сімей виховує по 3 дітей, 27 сімей мають по 4 дітей, 9 сімей мають по 5 дітей, 5 сімей - 6 дітей, 1 сім’я - 7 дітей та 1 родина народила та виховує 13 дітей.

Всі діти, які досягли шестирічного віку та їх батьки забезпечені відповідними посвідченнями. Дітям, які продовжують навчання у вищих навчальних закладах, після досягнення 18 річного віку, термін дії їх посвідчення продовжується та вони мають право користуватися пільговим проїздом в громадському транспорті.

З метою створення належних матеріальних умов для виховання дітей у сім’ях держава надає батькам або особам, які їх замінюють, соціальну допомогу, передбачену Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Багатодітні сім’ї користуються 50-відсотковою знижкою плати за користування житлом, 50-відсотковою знижкою плати за користування комунальними послугами, 50-відсотковою знижкою вартості палива.

 

Медицина

У 2022 рік заробітна плата ВСІХ працівників лікарні, ФАПів, амбулаторій склала – 34 млн 932 тич. 848 грн, з них НСЗУ виділило ЛИШЕ – 13 млн 555 тис 8 грн, РЕШТУ – 21 млн 377 тис 840 грн, а це значна частина з місцевого бюджету нашої громади.

Між КНП «Згурівська лікарня» та Національною службою здоров’я України були укладені договори щодо надання медичної допомоги населенню за Програмою медичних гарантій по 11 пакетах.

Отже, протягом 2022 року Національною службою здоров’я України було профінансовано надання медичної допомоги на первинку (амбулаторії, ФАПи) - 3932,0 тис. грн. (витрачено 100% на заробітну плату); на вторинку (поліклініка та лікарня) – 10 424,3 тис. грн.

Протягом року проводилось дофінансування за відповідними Програмами з місцевого бюджету.

Всього у 2022 році з місцевого бюджету громади профінансовано первинну ланку на суму 6 896,1 тис. грн. (з них 98% - на заробітні плати), на вторинну - 17 725,7 тис. грн.(з них 86 % на зарплати медикам).

У 2022 році власні кошти надійшли на суму 1095,5 тис. грн. в тому числі: від платних послуг 1074,7 тис. грн. та оренди приміщення 20,8 тис. грн.

Варто зазначити, що вагома частина власних коштів надійшла за стоматологічні послуги, надані кабінетом, який був у 2021 році укомплектований за кошти місцевого благодійника.

Перейнявши досвід в Шацької громади Згурівською селищною радою (засновником) була проведена процедура реорганізації медичних підприємств шляхом приєднання Центру первинної медико-санітарної допомоги до Згурівської лікарні. Зараз первинна ланка працює як підрозділ єдиного медичного підприємства «Згурівська лікарня Згурівської селищної ради», що поєднало в собі структурний підрозділ первинної медичної допомоги та вторинну медичну допомогу. Такий підхід дав можливість зберегти лікарню на території громади. Крім того, два заклади були об’єднані під одне керівництво, одні допоміжні служби, що дало можливість заощадити витрати на заробітні плати. До складу первинної медичної допомоги, як і раніше, входять: Згурівська амбулаторія, п’ять сільських амбулаторій та 23 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пункти.

Вторинну допомогу в 2022 році надавали 3 стаціонарні відділення (терапія, хірургія, дитяче) поліклінічного відділення, лабораторії та інших допоміжних служб.

З огляду на ситуацію, що склалась з початком війни, діяльність дитячого відділення тимчасово призупинено. Для обслуговування дитячого населення Згурівської громади було виділено 1 палату в терапевтичному відділенні Згурівської лікарні. Тож на даний час вторинний рівень допомоги складається з 2-х стаціонарних відділень, поліклінічного відділення, лабораторії та інших допоміжних служб.

Протягом звітного періоду вище згаданими підрозділами проводилася робота зі зміцнення матеріально-технічної бази в зоні обслуговування населення (поповнення медикаментів, придбання медичного обладнання, медичного інструментарію). 

Згідно штатного розпису у Згурівській лікарні на кінець 2022 року затверджено 265, 5 штатних посад, зайнято – 190,25, фізичні особи -183. Укомплектованість лікарями становить 57,3% (що на 3% більше ніж у минулому році), середніми медпрацівниками – 69,2% (що на 2% менше ніж у минулому році), молодшими медпрацівниками – 83% (що на 1,1% менше, ніж у минулому році). Проблемним питанням в кадровому забезпеченні є як і раніше, нестача лікарів. Упродовж 2022 року прийняті на роботу 2 лікарі терапевти. Окрім того Згурівська лікарня навчає вже 4-х лікарів-інтернів, які визначатимуться зі своєю майбутньою спеціальністю. На даний час всі лікарі забезпечені сучасними службовими квартирами.

Наявність 3-х педіатрів в 2021-2022 рр. давало змогу задовольнити потребу в повному декларуванні дитячого контингенту, що проживає на території Згурівської громади. З 04.10.2022 року в Згурівській лікарні працює 2 педіатри.

При КНП «Згурівська лікарня» функціонує Пункт щеплення, забезпечений двома сертифікованими бригадами на щеплення вакцинами АстраЗенека та КоронаВак.

         За період 2022 року вакциновано проти COVID-19 - 408 осіб. З усіх проведених щеплень:

  • 69 – перші дози
  • 96- другі дози
  •  236 – перші бустерні дози
  • 7 – другі бустерні дози.

Від початку вакцинальної компанії (з квітня 2021 року до кінця 2022 р.)  у Пункті щеплень Згурівської лікарні щеплено 10168 громадян дорослого населення, з них отримали:

одну дозу – 5127 осіб (40,0%), дві дози – 4719 осіб (36,8%), першу бустерну дозу – 315 осіб (2,4%), другу бустерну дозу – 7 осіб (0,05%).

Закінчено реконструкцію приміщення поліклініки Згурівської лікарні та введено його в експлуатацію. Поліклініка була облаштована меблями для повноцінного функціонування.

У 2022 році з місцевого бюджету на виконання Програми місцевих стимулів для медичних працівників, а також нарахування стимулюючих надбавок до заробітної плати лікарям було профінансовано 134,4 тис. грн. 

Для Згурівської лікарні придбано обладнання на суму 1 595 966,65 грн., а саме:

Найменування

Кількість (шт.)

Сума (грн.)

 

Пульсоксиметр

4

3600,00

 

Ростомір з електронними вагами

2

4698,00

 

Штатив для крапельниці

2

1594,30

 

Сумка СССМ

2

4560,00

 

Безконтактний термометр

4

3720,00

 

Система для вимірювання глюкози в крові

4

1380,30

 

Апарат для вимірювання тиску крові (дит.)

1

561,75

 

Апарат для вимірювання тиску крові (дор.)

3

1380,30

 

Фетальний монітор

1

58850,00

 

Система кольпоскопічна

1

71000,00

 

Насос шприцевий

2

35450,00

 

Ендомотор

1

18200

Сухожарова шафа

1

7400

Апарат ШВЛ

1

550000

Насос шприцевий

5

117500

Монітор пацієнта

3

112200

Ультразвукова діагностична система

1

210000

Лампа щільна офтальмологічна

1

227800

Апарат електротерапії

1

26072

Тонометр іCare ic 100 (модель: ТА011)

1

140000,00

Всього

 

1409172,00

           

 

Проведено монтаж опалювального обладнання в котельні. Сума витрачених коштів складає 31522,08 грн. Придбано матеріали для запуску твердопаливної котельні на суму 13000,00 грн. Зроблена проектно-кошторисна документація системи пожежної сигналізації – 40093,65 грн. На роботи по закінченню реконструкції поліклінічного відділення витрачено 1161267, 40 грн. Придбано овочів на осінньо-зимовий період – 19000,00 грн.

Для поліклінічного відділення придбано меблів на суму – 463815,00 грн., а саме:

Найменування

Кількість (шт.)

Сума (грн.)

Апарат ШВЛ (Мішок АМБУ)

2

2460,00

Лотки медичні

20

2950,00

Негатоскоп

3

14400,00

Банкетки

8

32400,00

Пульсоксиметр

2

2000,00

Безконтактний термометр

3

2550,00

Стіл офісний двотумбовий

20

35980,00

Стіл офісний однотумбовий

3

4500,00

Шафа для одягу

5

7500,00

Шафа для документів

10

25000,00

Стілець ISO

40

36000,00

Столик інструментальний СТ-І-2Н-К ( на роликах, нерж.сталь)

4

14580,00

Столик маніпуляційний СТ-М-Н

3

22935,00

Столик інструментальний СТ-І-2М-К

7

21175,00

Столик стоматолога СТ-С-2М

2

5700,00

Стіл виробничий СТ-ПР

1

7950,00

Кушетка оглядова КС (беж.)

9

47610,00

Штатив ШВД-3Б

2

1800,00

Шафа ШМ-М

11

109395,00

Стерилізатор повітряний ГП-40

4

52900,00

Опромінювач бактерицидний ОБН-150м

3

6540,00

Опромінювач бактерицидний ОБН-35м

5

4350,00

Штатив лабораторний для пробірок на 10 гнізд

4

460,00

Спалювач голок та деструктор шприців зі змінним ножем MEDTECHDOTS

1

2680,00

 

КНП «Згурівська лікарня» працює в звичайному режимі. Мережа первинної ланки (фельдшерські пункти, амбулаторії) також працюють в штатному режимі.

Для невідкладної допомоги забезпечуються цілодобові чергування приймального відділення та виїзної фельдшерської бригади.

На території лікарні облаштовані два найпростіші укриття: підвальне приміщення харчоблоку (20 м2), овочесховище (37 м2).

 

 

Освіта

Забезпечення функціонування оптимальної мережі

закладів загальної середньої освіти

В Згурівській громаді функціонує 12 закладів загальної середньої  освіти та   1 філія.

         На кінець 2022 року в  закладах загальної середньої освіти функціонує 125 класів, в яких навчається 1757 учнів. Середній показник наповнюваності класів закладів загальної середньої освіти громади становить 14 учнів.

У зв’язку з карантинними обмеженнями спричиненими гострою респіраторною хворобою COVID-19, а також збройною агресією російської федерації  проти України, освітній процес у закладах освіти у 2022 році здійснювався за різними формами навчання: очною, дистанційною та  змішаною.

Дошкільна освіта

На території Згурівської  селищної територіальної  громади  у 2022 році  функціонує 2 заклади дошкільної освіти: ЗДО «Журавка» та ЗДО «Веселка» і 14 дошкільних груп при закладах загальної середньої освіти. Загалом дошкільну освіту здобуває 449  вихованців.

Дошкільну освіту в ЗДО «Веселка» та ЗДО «Журавка» забезпечують 37 педагогічних працівників та 35 осіб обслуговуючого персоналу.

Дошкільні групи закладів загальної середньої освіти налічують 21 педагогічного працівника та 15 осіб обслуговуючого персоналу.

Професійний розвиток педагогічних працівників. (Центр професійного розвитку педагогічних працівників)

Основним завданням Центру є сприяння професійному розвитку педагогічних працівників, їх психологічна підтримка та консультування.

Працівники центру координують діяльність професійних спільнот педагогічних працівників, загальна кількість яких – 15. Працівниками Центру здійснювалося постійне консультування педагогів з питань професійного розвитку.

Проведено 56 методичних заходів для педагогічних працівників громади, з них 6 за програмами підвищення кваліфікації, за результатами участі у яких було видано 68   сертифікатів підвищення кваліфікації обсягом 204  одини.

На базі Центру здійснювалось психологічне консультування педагогів.

За сприяння  ЦПРПП  педагогічні працівники  закладів загальної середньої освіти, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту базової середньої освіти в умовах реформування галузі освіти Концепції «Нова українська школа» пройшли навчання на базі КОІПОПК.

Учителів  громади залучено до керівництва обласними майстер-класами та педагогічними студіями. Зокрема, у 2022 році для вчителів області педагогічні працівники Згурівської громади провели 6 занять обласних майстер-класів та педстудій. Здійснено організаційно-методичний супровід участі педагогічних працівників громади у І та ІІ (обласному) турах Всеукраїнського конкурсу «Учитель року».

В обласному етапі конкурсу «Учитель року 2022» у номінації «Мистецтво» громаду представила Олійник Л.В., учитель музики та образотворчого мистецтва Згурівського ліцею та пройшла відбірковий етап обласного туру конкурсу, за результатами якого увійшла до п’ятірки кращих учителів області та стала лауреатом конкурсу, а також взяла участь у фінальному етапі.

Забезпечено участь здобувачів освіти у 13 обласних олімпіадах з основ наук, за результатами яких 9 учнів стали переможцями (1-3 місця) та провели 16 регіональних з навчальних предметів, 3 регіональних конкурси учнівської творчості (міжнародний конкурс з української мови імені П.Яцика, Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка, Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, присвячений Шевченківським дням).

Також результативно учні громади представили Згурівщину на обласних та всеукраїнських етапах конкурсів учнівської творчості, зокрема  4 учні стали переможцями обласного етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, який проводився під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої!».

1 учень став переможцем Всеукраїнського конкурсу Юних зоологів, 1 переможець обласного етапу Всеукраїнської науково-технічної виставки конкурсу «Майбутнє України», 1 переможець Міжнародного міждисциплінарного конкурсу імені Володимира Маняка і Лідії Коваленко,2 учні стали переможцями обласного конкурсу учнівської молоді «Топоніміка й історія освіти рідного краю».

Протягом  2022 року в рамках проєкту «Школа цифрового розвитку» працівниками центру проведено ряд заходів: для вчителів початкових класів, фізики, іноземної мови, біології, правознавства, педагогів-організаторів, вчителів української мови та літератури, історії, природознавства. Також проведено по 2 заняття майстер-класу «Використання інтерактивної дошки в освітньому процесі» для вчителів української мови та літератури, біології, хімії, вчителів початкових класів за програмою підвищення кваліфікації.

У грудні 2022 року консультант Центру Дмитренко І.Л. пройшла навчання «Викладання та навчання у важкі часи», яке було проведене у Польщі за сприяння Британської ради.

Забезпечення освітніх потреб дітей з ООП

Станом на 1 січня 2023 року на обліку в ІРЦ перебувають 85 дітей. Із них раннього віку до 2-х років- 3 особи, діти віком від 2 до 6 років - 16 осіб, діти шкільного віку - 66 осіб. Це діти із складними порушеннями-3, діти, що не відвідують освітні заклади  за бажанням батьків -16, діти, що здобувають освіту у спеціальних ЗЗСО - 3, діти, що здобувають освіту дистанційно -1, діти, що здобувають освіту за сімейною формою-1, діти, що здобувають освіту в ЗДО та ЗЗСО: у формі педагогічного патронажу - 18, навчаються в інклюзивних класах - 34 та інклюзивних групах ЗДО - 6. 21 дитина дошкільного та шкільного віку отримували психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в ІРЦ з вчителем-логопедом, практичними психологами, вчителями-реабілітологами, вчителем-дефектологом.

Всього проведено 833 заняття з дітьми, які не відвідують заклади дошкільної, загальної середньої освіти та дітьми шкільного віку, які здобувають освіту за індивідуальною формою (педагогічний патронаж), дітьми із внутрішньо переміщених сімей. Так станом на грудень 2022 року для 5 дітей, що мають статус ВПО шкільного віку організоване інклюзивне навчання. Одна дитина дошкільного віку отримувала послуги в ІРЦ.

Психологічну підтримку та демонстраційні заняття з дітьми для батьків проведено для 9 сімей ВПО.

         Відповідно до оновленого реєстру закладів освіти  здобуття освіти дітей з ООП  з 1 вересня 2022 року здійснюють:

9 ЗССО з інклюзивним та індивідуальним навчанням, 2 ЗЗСО тільки з індивідуальним навчанням (Аркадіївська гімназія, Старооржицька початкова школа), 2 дошкільні заклади (ЗДО «Веселка», ЗДО «Журавка»), 2 дошкільні групи в ЗССО з інклюзивними групами (Лизогубовослобідський НВК, філія Малоберезанське НВО).

За звітній період відповідно до заяв батьків проведено 26 засідань фахівців з комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дітей, із них – 24 в період воєнного стану, 16 виїзних в закладі дошкільної освіти «Веселка». За  рівнями підтримки кількість дітей становила: 1 рівень - 2, ІІ рівень - 8, ІІІ рівень - 10, ІV рівень-5 і V рівень - 1 дитина.

За кожним фахівцем закріплені заклади, де вони є в складі команди супроводу та беруть участь у їх засіданнях. Протягом 2022 року вони взяли участь у 118 засіданнях.

         Проведено 5 інформаційно-просвітницьких заходів: Новорічне свято, Круглий стіл до Дня захисту дітей, «День відкритих дверей» для внутрішньо переміщених сімей з дітьми, святкування Дня Святого Миколая.

Позашкільна освіта. БДЮТ

Згідно мережі у БДЮТ  функціонує 42 групи, працює 27 керівників гуртків, а позашкільну освіту здобуває 660 вихованців за різними напрямками.

У 2022 р. у гуртках Згурівського БДЮТ заняття проходили на базі 8 ЗЗСО: ОЗНЗ Згурівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Згурівського ліцею, Аркадіївської гімназії, Войтівського НВК, ОЗНЗ Новоолександрівського НВК, Усівської гімназії, Великокрупільської гімназії, Лизогубовослобідського НВК.

Гурткова робота здійснювалася і для наших найменших вихованців на базі ЗДО «Веселка» та ЗДО «Журавка».

Вихованці Згурівського БДЮТ у 2022 році були постійними учасниками територіальних, обласних, Всеукраїнських конкурсів, змагань, виставок.

В обласному етапі Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів "Моя Україно!" І місце належить Альоні Анатієнко, вихованці гуртка "Єдність" БДЮТ за фотороботу "Ранковий туман" (керівник гуртка: Олена Коренчук).

У обласному етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу "Український сувенір" маємо призера та фіналістів у номінаціях: "Сучасні саморобні іграшки, сувеніри, предмети вжитку", I вікова категорія (6-11 років), відзнаку "Етноколорит" отримала Ященко Софія (керівник гуртка: Інна Коваленко); "Сучасні саморобні іграшки, сувеніри, предмети вжитку", ІІ місце посіла Вікторія Приходько, вихованка гуртка "Оберіг" БДЮТ (керівник гуртка: Віта Литвинець); "Сучасні дизайнерські вироби", IІ вікова категорія (12-16 років) відзнаку "Етноколорит" отримала Анастатасія Кондратенко, вихованка гуртка "Майстриня" БДЮТ, (керівник гуртка: Тетяна Ташпулова).

Маємо призерів і в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу з новорічної флористики "Новорічна композиція" - 2022. У номінації "Новорічний подарунок" - ІІ місце здобула Анатієнко Альона, вихованка гуртка "Етніка" БДЮТ (керівник гуртка: Олена Коренчук), у номінації "Сюжетна композиція" - ІІІ місце здобула Смик Інна, вихованка гуртка "Майстриня" БДЮТ (керівник гуртка: Тетяна Ташпулова), у номінації "Новорічна композиція" - ІІІ місце здобула Тесленко Ярина, вихованка гуртка "Художник" БДЮТ (керівник гуртка: Ніна Малафій). Фіналістом даного конкурсу відзначено Черепинець Уляну, вихованку гуртка "Макраме" БДЮТ (керівник гуртка: Ірина Хмирова).

Призерами ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України в 2022  році стали 5 учнів. Зокрема, ІІ місце – 1 учень у секції «Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження»; ІІІ місце – 4 учні у секціях «Технологічні процеси та перспективні технології», «Агрономія», «Українська мова» та «Охорона довкілля та раціональне природокористування».Учасник Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України» отримав ІІІ місце. У Всеукраїнському відкритому інтерактивному конкурсі «МАН-Юніор Ерудит» із 57 учасників учні вибороли 12 перших та 11 других місць.

Музична школа

         Діти навчаються грі на фортепіано, гітарі, баяні, сопілці, сольному співу.

         Клас теоретичних дисциплін забезпечений матеріально-технічним обладнанням: синтезатори, планшети, телевізор, ноутбук, кольоровий принтер, індивідуальні магнітні дошки та магніти-ноти, дитячі інструменти ударно-шумового оркестру. Для занять в оркестрових класах учні забезпечені необхідними музичними інструментами (електро та бас гітари, ударні інструменти, сопілки, пюпітри, підставки для ніг). Клас сольного співу оснащений звукопідсилюючою апаратурою та ноутбуком.

         В школі навчається 73 учні, працює 9 викладачів. Контингент учнів сталий. У школі широко запроваджуються колективні форми музикування: хор, оркестр, ансамблі.

         29 учнів 1-7 років навчання взяли участь у всеукраїнських фестивалях-конкурсах учнівської та студентської творчої молоді: 16 учнів завоювали дипломи в номінаціях «Інструментальний ансамбль», «Гітарний оркестр», «Гітара-соло» (викладач Жалдак К.П.), 2 учні в номінації «Баян» (викладач   Мандрика О.А.), 4 учні - в номінації фортепіано (викладачі Мазуркевич Л.П., Мандрика О.А.), 4 учні - в номінації «Спів» (викладачі Мазуркевич Л.П., Коваленко Г.І.), 2 учні в номінації «Власна музична композиція» (викладач Жалдак М.П.),а саме:

         22 учні дистанційно взяли участь у міжнародному очно-дистанційному двотуровому фестивалю-конкурсі учнівської та студентської творчої молоді "Соняшник" в шести номінаціях.

 У номінації "Соло-гітара" (викладач Жалдак К.П.) перше місце завоював Баранник Максим, друге місце завоювала Киша Ірина. В номінації "Колективне музикування. Гітарний ансамбль" (викладач Жалдак К.П.) друге місце завоювали учениці Киша Ірина, Квачук Дарина, Тетеріна Олена, Рябчук Яна.

 В номінації «Колективне музикування. Гітарний оркестр» третє місце зайняли учні Маміконян Арам, Целуйко Тимофій, Важкий Данило, Степанець Лідія, Степанець Микола, Письменний Денис, Баранник Максим, Рябчук Яна, Тетеріна Олена. В номінації «Фортепіано» (викладач Мандрика О.А.) друге місце зайняла Журба Євгенія. В номінації «Баян» (викладач Мандрика О.А.) друге місце зайняв Піший Богдан, третє місце зайняв Менжерес Денис.

В номінації «Естрадний спів» (викладач Коваленко Г.І.) третє місце зайняв Цах Тарас. В номінації «Власна музична композиція» (викладач Жалдак М.П.) друге місце зайняв Самойленко Олександр, третє місце зайняла Цах Поліна.

Учні викладача Мазуркевич Л.П. дистанційно взяли участь у  Міжнародному творчому фестивалі талантів «Свобода мистецтва»: Скринник Єва (фортепіано) - зайняла 1 місце; Оксана Конюшок (естрадний вокал) - 1 місце; Марія Роговченко (фортепіано) - 1 місце; Марія Роговченко ( естрадний вокал) - 1 місце.

Учні викладача Мазуркевич Л.П. дистанційно взяли  участь у третьому  всеукраїнському фестивалі - конкурсі  "SoulofVoice". Галіцина Злата (естрадний вокал) зайняла 3 місце; Ейзембрук Софія (фортепіано) - 3 місце, Масенко Даша (естрадний вокал) - 2 місце.

         У 2022  році Згурівська музична школа випустила зі школи із врученням Свідоцтв про початкому мистецьку освіту 22 учні.

         Розвиток фізичної культури та спорту

У Згурівській ДЮСШ займається 163 дитини.

Вихованці Згурівської ДЮСШ взяли участь у «Футбольному турнірі пам’яті  першого директора ДЮСШ Григорія Тимченка серед команд учнів 5-7 класів» (тренер Довгий С.А).

Організовано і проведено «Футбольний турнір серед дітей 2010-2011 р.н., приурочений до Дня захисників і захисниць України», перемогу в якому отримали «ФК Згурівка» (тренер Довгий С.А). Відділення дзюдо підкорювали новий рівень змагань - Міжнародний турнір «VIIITURNEIJUDOOPUCHARBURMISTRABIALOLEKI» серед юніорів 2008-2016 р.н. (Варшава, Польша). Переможцями у своїй вазі стали Коретнюк Марина і Добровольська Марія (тренер Хруленко А.Б.).

На Чемпіонаті України з дзюдо сьомою у своїй вазі стала Китроцька Валерія (тренер Хруленко А.Б.). Пряхіна Анастасія (тренер Хруленко А.Б.) посіла 2 місце у Всеукраїнському турнірі з дзюдо у місті Луцьку.

Учасником Регіонального турніру з футзалу «МАТАДОР CUP» (м. Переяслав) серед дитячих команд 2010-2011 р.н. була футбольна команда  «Згурівка» (тренери Довгий С.А., Митько Ю.В.).

  У селі Нова Олександрівка пройшов Товариський турнір з футзалу, приурочений Дню Збройних Сил України серед дітей 2010-2011 р.н., де 1 місце здобула футбольна команда «Згурівка» (тренери Довгий С.А., Митько Ю.В).

Вихованці ДЮСШ взяли участь у Кубку Федерації дзюдо м. Києва серед юніорів і юніорок 2003-2007 р.н. та спортивному заході з дзюдо Winterkids.

Юні дзюдоїсти взяли участь у відкритій першості з дзюдо у м. Яготин, де перші місця зайняли Бернацський Максим, Решетніков Андрій, Киша Яна (тренер Хруленко А.Б.).

Ще однією важливою подією для дітей Згурівської громади стало відкриття у Згурівській ДЮСШ відділення повітряної гімнастики. На посаду тренера-викладача прийнято КМС з повітряної гімнастики Владико А.А. 30 вихованців ДЮСШ займаються художньою гімнастикою.

         У смт Згурівка було проведено традиційний відкритий новорічний турнір з дзюдо, призерами якого стали Пряхіна Анастасія, Китроцька Валерія, Бугай Олексій (тренер Хруленко А.Б.).

Підвезення учнів

На належному рівні проводилась робота щодо організації підвезення учнів та педагогічних працівників до навчальних закладів та у зворотному напрямку.

У 2022  році загальна кількість учнів, які проживають у сільській місцевості, складала 886 дітей. З них потребували підвезення до місць навчання – 497 учнів, які підвозилися 10 шкільними автобусами.

Організація харчування

Харчування учнів закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти у 2022 році здійснювалось відповідно до програми «Шкільне харчування» на 2022-2023 роки. Відповідно до змін, внесених до програми, 60% вартості харчування відшкодовується за рахунок селищного бюджету, 40% сплачують батьки. Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно:

- діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, з числа учнів 1 - 11 класів;

- учні 1- 11 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах з числа учнів 1- 11 класів;

- діти учасників бойових дій, учасників АТО, ООС, Захисників і Захисниць України, внутрішньо переміщених осіб.

Всі заклади освіти забезпечені достатньою кількістю столового та кухонного посуду за рахунок коштів місцевого бюджету.

У весняно-літній період 2022 року орієнтовна вартість харчування (1 дітодень) становила: 1-4 класи – 18,40 грн (60% - 11,04 грн, 40% - 7,36 грн), 5-11 класи – 20,65 грн (60% - 12,39 грн, 40% - 8,26 грн).

 ЗДО «Веселка» - 37,44 грн (60% - 22,46, 40%-14,98 грн), ЗДО Журавка – 36,74 грн (60% - 22,04 грн, 40% - 14,70 грн).

У осінній період вартість харчування збільшилась у зв’язку з підвищенням цін на харчові продукти і становила: 1-4 класи – 21,06 грн (60% - 13,07 грн, 40% - 8,72 грн),  5-11 класи – 24,06 грн (60% - 14,44 грн, 40% - 9,62 грн).

ЗДО «Веселка» - 69,04 грн (60% - 41,42 грн, 40% - 27,62 грн), ЗДО «Журавка» - 60,77 грн (60% - 36,46 грн, 40% - 24,31 грн).

Кадрове забезпечення

У 2022 році в закладах загальної середньої освіти  Згурівської селищної ради працював 261 педагог. З них - 35 пенсійного віку. Обслуговуючого (технічного) персоналу – 184 чол. З них - 29 пенсійного віку. Вищу освіту мають 242 педагоги.

У закладах дошкільної освіти працювало 34 педагоги, з них 4 пенсійного віку та 37 обслуговуючого (технічного) персоналу, з них 3 пенсійного віку. 

Станом на 1 січня 2023 року педагогічними кадрами заклади освіти Згурівської селищної ради забезпечені на 100 відсотків.

Покращення матеріально-технічної бази

Оновлено технологічне обладнання харчоблоків ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів та Згурівського ліцею (на суму 1 221 276 грн).

Встановлено нові витяжні системи в харчоблоках ЗДО «Веселка» та ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (на суму  53 520 грн.).

Для покращення технологічних процесів у шкільних їдальнях придбано блендери (10 шт. на суму 11 240 грн.) та промислові м’ясорубки для Любомирівської гімназії та ЗДО «Веселка» (на суму 39 800 грн.), а також електроплити для Великокрупільської гімназії та Аркадіївської гімназії  (на суму 40 000 грн.).

Відремонтовано спортивний зал Жуківської гімназії та дах приміщення Любомирівської гімназії.

Підведено гарячу проточну воду до туалетів та медичних кабінетів закладів освіти (витрачено 48 820 грн). Встановлені нові світильники в закладах освіти: 123 шт. (на суму 38 745 грн.).

Для організації підвозу учнів проведено ремонт шкільних автобусів.

Розроблено технічну документацію з інвентаризації земель закладів освіти Згурівської селищної ради на 31 га в сумі 49900 грн.

Для поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти 1 класи Нової української школи забезпечені новими багатофункціональними принтерами та комп’ютерними моноблоками (14 принтерів та 14 моноблоків на суму 418950  грн.), одномісними антисколіозними комплектами (105 штук на суму 141137 грн), а також придбані інтерактивні комплекси для ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Згурівського ліцею, ОЗНЗ Новоолександрівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» (на суму 129463 грн.).

Для вдосконалення роботи за дистанційною формою навчання в умовах карантинних обмежень ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів отримала 20 ноутбуків (на суму 343980 грн.), 3 ноутбуки отримав Войтівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок» (на суму 51597 грн.) та ще 10 ноутбуків отримали  інші заклади (на суму 171180 грн).

На 95% виконано термомодернізацію ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (на суму 6301909,70 грн.).

     Окрім того, на потреби закладів освіти було придбано:

  1. Бензопили - 4 шт. на суму 19185 грн.
  2. Тачки будівельні - 3 шт. на суму 5275 грн.
  3. Мотокоса бензинова – 10 шт. на суму 49995 грн.
  4. Циркуляційний насос – 1 шт. на суму 23622 грн.
  5. Планшетний ПК- 6 шт. на суму 33000 грн.
  6. Принтери – 11 шт. на суму 52605 грн.
  7. Портативна колонка - 7 шт. на суму 13220 грн.
  8. Проектор та інтерактивна дошка - 2 шт. на суму 91498 грн.
  9. Безперебійники - 9 шт. на суму 19269 грн.

У 2022 році за кошти місцевого бюджету було придбано для філії Малоберезанське НВО 5 комплектів столів для їдальні (20700,00 грн).

У Старооржицьку початкову школу - одномісні парти, 5 комплектів (9 315,00 грн.), 4 трьох’ярусних ліжка (20 736,00 грн.) та 12 матраців до них (15 552,00), розвиваючих іграшок на суму 11044,00 грн. У ЗДО «Журавка» була придбана жарова шафа (18 400,00).

За кошти місцевого благодійника та місцевого бюджету проведено капітальний ремонт вбиралень Усівської гімназії (61 792,25), Войтівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок» (256 089,81) та Жуківської гімназії (108 149,00).

Проведено заміну вікон у Войтівському НВК (58 шт. - 595,37 грн.) та Лизогубовослобідському НВК (10 шт. – 117, 54).

Встановлено систему пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу (3 029 331,41 грн.): в ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Згурівський ліцей, Великокрупільську гімназію, Турівську гімназію, Старооржицьку ПШ, філію Малоберезанське НВО, ОЗНЗ Новоолександрівський НВК,  Лизогубовослобідському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок», ЗДО «Веселка» та ЗДО «Журавка».

Під час літніх канікул у підвальних приміщеннях усіх закладів освіти облаштовано найпростіші укриття.

У зв’язку з російською військовою агресією призупинені роботи з капітального ремонту дитячого садочку по вулиці Шевченка в смт Згурівка (Програма Президента України «Велике будівництво»).

 В ході підготовки до осінньо-зимового періоду було закуплено та встановлено по 2 твердопаливні котли в котельнях Великокрупільського НВК, Лизогубовослобідського НВК та Аркадіївської гімназії, Войтівського НВК, Усівської гімназії, ОЗНЗ Новоолександрівський НВК, Турівської гімназії та по 1 котлу у котельнях Старооржицької ПШ, Любомирівської гімназії.

Для безперебійної роботи котелень закуплено та встановлено 8 генераторів (Аркадіївська гімназія, Усівська гімназія, Войтівський НВК, Великокрупільська гімназія, ОЗНЗ Новоолександрівський НВК, Лизогубослобідський НВК, Турівська гімназія, Старооржитька ПШ) та завезено дрова у необхідній кількості.

Завершення навчального року

Навчальний рік 2021/2022 завершили 1737 учнів (з них – 22 дитини тимчасово переміщені внаслідок повномасштабного російського вторгнення).

Здобуття базової середньої освіти (9 клас) завершили 167 учнів, з них 7 випускників отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти з відзнакою: Симчук Яна (Жуківська гімназія), Остапенко Євгеній, Пархоменко Дмитро (ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів), Казмірчук Вікторія, Квачук Дарія (Згурівський НВК «Гімназія-ЗОШ І ступеня), Мудрик Анастасія, Німченко Софія (Усівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок»).

Документи про здобуття повної загальної середньої освіти (11 клас) отримали 78 учнів.

П’ять випускників 11 класів 2022 року отримали золоті медалі «За високі досягнення у навчанні» а саме: чотири випускниці 11 класу ОЗНЗ Згурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (Гуленко Олександра, Доброхотова Дарія, Зданович Вікторія, Твердохлєбова Катерина) та одна випускниця Згурівського НВК «Гімназія-ЗОШ І ступеня» (Сита Дарина).

Срібні медалі «За досягнення у навчанні» отримали: випускниця Згурівського НВК «Гімназія-ЗОШ І ступеня» Задорожнюк Аліна та випускниця ОЗНЗ Новоолександрівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок» Гарбуз Анна.

Фізична культура та спорт

У селищній територіальній громаді функціонує 54 спортивних споруд, з них – 12 футбольних полів, 3 міні-футбольних поля із штучним покриттям, 1 мультифункціональний спортивний майданчик, 11 майданчиків з тренажерним обладнанням, 14 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, з них 10 спортивних залів. Переважна більшість спортивних споруд пристосована для занять осіб з інвалідністю. На території громади за рахунок громадського бюджету в 2022 році облаштовано 2 спортивних майданчики з тренажерним обладнанням «Activ-простір» с.Нова Оржиця (99600 грн) та «У здоровому тілі-здоровий дух!» с.Мала Березанка (68700грн.). Проведено облік та паспортизацію діючих спортивних споруд громади.

В оперативному управлінні спортивної школи перебувають 2 спортивні споруди: стадіон «Старт» та майданчик зі штучним покриттям по вул.Героїв Майдану, 3. Було проведено ремонт огорожі майданчика, благоустрій території стадіону.

 В період проходження воєнних дій на території Київської області навчально-тренувальний процес в ДЮСШ було призупинено. Близько 30 дітей вимушено переїхали в інші регіони України, 14 спортсменів відділення дзюдо перебували на навчально-тренувальних зборах в Угорщині. Дистанційним навчанням було охоплено 111 вихованців ДЮСШ. Двох тренерів-викладачів спортивної школи було мобілізовано до Збройних сил України. З 01.06.2022  відновлено очну форму роботи спортивної школи. Працювало 5 тренерів, 2 з яких штатні. Протягом червня-серпня 2022 року було вжито заходів щодо налагодження повноцінної діяльності спортивної школи. Призначено в.о. директора ДЮСШ, залучено до роботи 2 штатних тренера, облаштовано зал для занять груп художньої гімнастики та повітряної гімнастики. Станом на 31.12.2022 займається 160 дітей, з якими працюють 7 тренерів-викладачів, 4 з яких штатні.

В громаді проведено 12 спортивно-масових заходів, 3 з яких носили благодійний характер на підтримку ЗСУ. Спільно з Київським обласним центром «Спорт для всіх» на стадіоні «Старт» проведено змагання «Веселі старти» серед школярів 5-6 кл.

До фізкультурно-оздоровчої роботи з населенням залучено тренера  з художньої гімнастики з числа тимчасово переміщених осіб. Відкрито оздоровчі групи в смт Згурівка, с. Войтове, с. Нова Олександрівка. До регулярних занять додатково вдалось залучити близько 60 осіб.

 

Молодь

За ініціативи Згурівського селищного голови 27.04.2021 утворена Молодіжна рада. Склад ради зараз налічує 24 молодих, креативних, ініціативних людей

За два роки існування молодіжної ради, є що відзначити.
Проведено заходи до Дня молоді, акцію «Посади дерево», під час якої було висаджено горобинову алею з 50 дерев.

Представники Молодіжної ради взяли активну участь в проведення таборівки «Молодь в громаді» в с.Циблі Бориспільського району. Делегація Згурівської ТГ взяла участь  в обласному молодіжному заході до Дня молоді на базі пластового вишкільного центру в м.Буча.

Представники Молодіжної ради брали участь в триденних тренінгах «Молодіжний працівник 2021», «Українська ідентичність», «Менеджмент молодіжних центрів Київщини», «Молодь, Київщина, децентралізація», «СУМ. Діаспора-75», які проходили на базі Київської ОДА та Київського обласного молодіжного центру.

За співпраці з Київським обласним молодіжним центром в Згурівській громаді проведено семінар-тренінг домедичної підготовки «Вміти, щоб врятувати» та «Твоя крута грантова історія. Старт».

Провели конкурс до Дня захисту дітей.

В селах громади члени Молодіжної ради провели навчання з поводження зі зброєю та мінної безпеки.

У Молодіжному просторі молодь проводила брейн-ринг до Дня Конституції  та настільні ігри. Запровадили показ кіно та мультики в Молодіжному просторі та в селах громади. Молодіжна рада організувала день Молоді, а саме турнір з волейболу. Також запровадили у Згурівці волейбол у вечірній час. Долучилися до організації «Кіно заради перемоги», провели ярмарку на підтримку ЗСУ.

Активна жителька нашої громади відвідала тижневий всеукраїнський захід «Головний табір країни. Київщина».

Члени Молодіжної ради проводили тренінги для діток на тему «Булінг».

Відвідували сусідню громаду для зустрічі з послом Канади.

Головною знаковою подією було для молоді відкриття Молодіжного сучасного простору, з сучасними меблями та технікою.

 

Культура і туризм

У структурі КЗ «Центр культури і мистецтва» - 23 сільських клубних заклади, селищна бібліотека (базова) та 15 сільських бібліотек-філій. Діючими є: 19 сільських клубних закладів та 14 бібліотек (з них 13 сільських бібліотек-філій).

Штат «Центру культури і мистецтва» - 61 працівник.

Протягом січня-лютого заклад культури Згурівської територіальної громади працювали згідно плану роботи.

З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, повноцінна культурно-мистецька діяльність КЗ «Центр культури і мистецтва» була призупинена, але заклади продовжували працювати. Під час окупації Київської області частина приміщень використовувалася для розміщення українських військовослужбовців та збору гуманітарної допомоги. Центр культури і мистецтва було визначено штабом надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Дану функцію він виконує і до цього часу.

З 1 квітня і до 30 червня працівники сільських клубів та будинків культури були залучені до робіт по благоустрою населених пунктів громади.

Після деокупації Київської та сусідньої Чернігівської областей заклад культури поступово відновив свою безпосередню діяльність. Бібліотеки обслуговують читачів та проводять тематичні масові заходи для своїх читачів (зокрема дітей та підлітків), в клубних закладах проходять репетиції творчих колективів, організовується змістовне дозвілля дітей та молоді. Також проводяться тематичні культурно-мистецькі заходи з обмеженою кількістю відвідувачів. 

З метою популяризації української пісні, виявлення та підтримки талановитих аматорів було проведено онлайн фестиваль-конкурс виконавців сучасної естрадної пісні «Пісенний вернісаж – 2022», в рамках якого свою вокальну майстерність продемонстрували понад 40 учасників різних вікових категорій.

Проведено читацький онлайн-марафон «У мові нашій сила і єднання», присвячений Дню Незалежності України, в якому взяли участь 28 юних жителів нашої громади.

         Власними силами працівників було проведено косметичні ремонти приміщення КЗ «Центру культури і мистецтва» та сільських клубів: с.Мала Супоївка, с.Малий Крупіль, с.Аркадіївка, с.Середівка, с.Щасливе, с.Войтове,  с.Стара Оржиця, с.Любомирівка.

За період військової агресії у закладах культури громади не зменшилася кількість постійно-діючих клубних формувань, а навпаки були створені нові колективи та впроваджені інноваційні форми в роботу закладів.

Так, влітку в сільському клубі с. Мала Супоївка розпочалися заняття фітнесом, у бібліотеці с. Мала Супоївка було організовано гурток малювання для дітей, у БК с. Нова Олександрівка було створено дитячий вокальний гурт «Оберіг», а в клубі с. Малий Крупіль розпочав свою творчу діяльність дитячий гурт «Kids». У Центрі культури і мистецтва з липня місяця відкрито хореографічну студію, де займаються хореографічні колективи 3-х вікових категорій.

При Згурівській селищній бібліотеці (базовій) створено розмовний клуб «Паляниця», метою якого є подолання мовного бар’єру у російськомовних жителів громади та ВПО, а також поглиблення знань з української мови у всіх бажаючих. Проєкт «Розмовний клуб «Паляниця» переміг у конкурсі мікрогрантів «Час діяти, Україно!» БФ «МХП – Громаді». Розмовний клуб «Паляниця» отримав меблеве обладнання для того, аби проводити свої заняття у більш комфортних умовах. Також Згурівська селищна бібліотека (базова) перемогла у конкурсі проєктів на Громадський бюджет з проєктом «4 простори бібліотеки».

При клубних закладах діють 71 клубне формування: 64 колективів працюють при сільських клубах, 7 (народний аматорський хор «Джерело», народний аматорський вокальний колектив «Барви», чоловічий вокальний квартет «Візит», вокально-інструментальний ансамбль, солісти, хореографічний колектив «Мальви» та дитячий хореографічний колектив) – при КЗ «Центр культури і мистецтва».

8 творчих колективів (фольклорний колектив «Вишиванка» Безуглівського БК, фольклорний колектив «Мрія» Жуківського БК, вокальний колектив «Барви» та хор «Джерело» КЗ ЦКМ, вокальний колектив «Горлиця» Новоолександрівського БК, вокальний колектив «Калинонька» Красненського СК, вокальний колектив «Горлиця» Черевківського СК, вокальний колектив «Оржичаночка» Старооржицького БК) удостоєні почесного звання – «Народний».

Ведеться активна робота з вилучення та списання російськомовної та застарілої літератури із фондів бібліотек.

Кількість читачів у бібліотеках становить – 6100 осіб, з них - у  селищній бібліотеці – 2100,  внутрішньо переміщених осіб – 156.

На даний час здійснюється інвентаризація об’єктів культурної спадщини Згурівської громади.

 

Робота у сфері земельних відносин та екологічних питань

Всього відділом земельних відносин та екологічних питань Згурівської селищної ради опрацьовано 2210 заяв громадян із земельних питань. За результатами розгляду підготовлено 1862 проекти рішень. Відповідно рішень громадянам передано у приватну власність 672,7407 га земель за різним цільовим призначенням (для ведення особистого селянського господарства, земельні ділянки для обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд). Розглянуто та опрацьовано 223 заяв щодо надання довідок та інформації, в тому числі, запити на отримання публічної інформації. Надійшло 5 скарг, які були розглянуті та здійснено комісійно виїзд до скаржників, за результатами розгляду скарг були оформлені відповідні Акти, які були надані на затвердження виконкому Згурівської селищної ради. Надійшло 13 звернень громадян щодо вирішення спірного земельного питання, розгляд яких проводиться зі складанням Акту тимчасової комісії з розгляду звернення громадян.

У 2022 році заключено договір оренди земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 19,7905 із невитребуваних земельних часток паїв, які розташовані за межами населеного пункту Войтове, та зареєстровані районною військовою адміністрацією відповідно до Закону України від 24.03.2022 р № 2145-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпезпеки в умовах воєнного стану».

За програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» та для збереження і нарощування бджолосімей, опрацьовано та зібрано інформацію щодо фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації. Від бжолярів прийнято 50 заяв. Створена комісія проводила адресні виїзди для перерахунку бджолосімей. За результатами обстежень виявлено 2861 бджолосім'ю, зібрано відповідні документи та проведено розрахунок дотації на загальну суму 572 200 грн.

Організовано проведення аукціонів з продажу права оренди земельних ділянок за межами населених пунктів.

Середній розмір орендної плати згідно заключених договорів оренди земельних ділянок на підставі проведених аукціонів становить 45,70% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Проведено інвентаризацію нерозподілених земель колективної власності 146 ділянок на площу 641,3805 га, які було передано в оренду згідно укладених договорів, річна орендна плата відповідно до заключених договорів становить порядка 2 млн 045 тис грн.

Проведено перевірку стану та законності використання земель на території Аркадіївського, Середівського, Усівського, Войтівського старостинських округів, продовжується інвентаризація Згурівської селищної ради. У результаті проведеної роботи виявлено землекористувачів, які незаконно обробляли земельні ділянки, відносно них складено відповідні протоколи, що розглянуті на комісії щодо визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

Всього комісією з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам були розглянуті протоколи та складено Акти визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам на загальну суму відшкодувань 902 738, 25 грн.

Проводиться інвентаризація земельних ділянок під будівлями і спорудами торговельного призначення в смт Згурівка, з метою підготовки лотів для продажу права оренди на конкурентних засадах, на земельних торгах (аукціонах).

Земельні ділянки, які використовуються без правовстановлюючих документів, були винесені на розгляд комісії з визначення та відшкодування збитків власників землі та землекористувачам та складено 10 Актів на суму відшкодувань 192798 грн.

 

Житлово-комунальне господарство

         КП «Згурівський комбінат комунальних підприємств» проведено:

2021 рік - аварійні роботи по заміні засувки та ремонту водонапірної башти в с.Жуківка на суму 11,2 тис.грн., ремонт водопровідної мережі в смт Згурівка на суму 17,5 тис.грн., в с. Войтове на суму 4,2 тис.грн., ремонт свердловин на станції ІІ підйому на суму 2,2 тис.грн., заміна трансформаторів струму на станції ІІ підйому на суму 2,4 тис.грн., заміна електролічильника на свердловині пр.Зоряний смт Згурівка на суму 2,8тис.грн., ремонт ливневої та каналізаційної мережі по вул.Київська,10 на суму 1,0 тис.грн., ремонт каналізаційного колодязя по вул.Київська на суму 1,7 тис.грн.; ремонт насоса на КНС на суму 0,8 тис.грн., ремонт та заміна каналізаційної мережі в смт Згурівка  по вул.Київська,10 (10 м) на суму 1,5 тис.грн., вул. Незалежності,2а на суму 1,6 тис.грн., ремонт каналізаційних колодязів в смт Згурівка на суму 1,9 тис.грн.

2022 рік - ремонт водопровідної мережі в смт Згурівка на суму 15,9 тис.грн., заміна, ремонт водопровідної мережі в с.Войтове на суму 2,1 тис.грн., в с. Великий Крупіль на суму 0,9 тис.грн., утеплення водопровідної мережі в с.Войтове на суму 2,6 тис.грн., ремонт електромережі в приміщенні насосної станції в с.В.Крупіль на суму 2,3 тис.грн., накриття водопровідних та каналізаційних колодязів на суму 34,0 тис.грн., ремонт КНС по вул. Центральна в смт Згурівка на суму 2,1 тис.грн., дезінфекція резервуару питної води на суму 3,5 тис.грн., заміна труби на КНС по вул. Київська в смт Згурівка (18м.п.) на суму 2,3 тис.грн.

         Для КП «Згурівський комбінат комунальних підприємств» придбано:

  • автовишку на базі автомобіля ГАЗ 3302 (для обслуговування мереж зовнішнього освітлення в населених пунктах громади);
  • щітку гідравлічну 2,3 м з бункером з боковою бордюрною щіткою (для прибирання сміття  з доріг та тротуарів населених пунктів громади);
  • деревоподрібнюючу машину (для подрібнення та подальшої утилізації обрізаного гілля);
  • автомобіль НДС-В21В33 (Газель) - 2 шт., причіп автомобільний (для перевезення матеріалів необхідних для забезпечення функціонування підприємства);
  • сміттєвоз із заднім навантаженням.

         Проведено заміну на мережах зовнішнього освітлення у населених пунктах громади - 681 лампа і 230 світильників.

         Проведено будівництво артезіанської свердловини для водопостачання населення с.Стара Оржиця за рахунок коштів обласного бюджету та  співфінансування з місцевого бюджету, кошторисна вартість - 1771,622 тис.грн.     У 2021 році проведено реконструкцію котелень Аркадіївської гімназії, Великокрупільської гімназії, Лизогубовослобідського НВК. В опалювальному сезоні 2021-2022 року дані заклади опалювались власними силами, в результаті чого було зекономлено коштів місцевого бюджету в сумі 1964,756 грн. Також у 2021 році проведена реконструкція котельні КНП «Згурівська ЦРЛ». В опалювальному сезоні 2021-2022 року даний заклад опалювався власними силами, в результаті чого було зекономлено коштів місцевого бюджету в сумі 475,364 грн.

У 2022 році за рахунок коштів місцевого бюджету для проходження в освітніх закладах громади опалювального сезон 2022-2023 року придбано 10 котлів твердопаливних для навчальних закладів: с.Турівка - 2, с.Стара Оржиця – 1, с.Любомирівка – 1, с.Войтове – 2, с.Нова Олександрівка – 2, с.Усівка – 2.

Всього на загальну суму 1 463, 616 тис.грн. Дані заклади опалюються  власними силами. Економія очікується.

З місцевого бюджету виділено 160 тис.грн. на розробку детального плану території на земельну ділянку для будівництва сміттєсортувального комплексу в адміністративних межах смт Згурівка.

За рахунок коштів місцевого бюджету придбано 50 металевих контейнерів для твердих побутових відходів, 18 комплектів контейнерів для сортування сміття, 20000 поліетиленових пакетів для сміття, загальною вартості 94,8 тис. грн. Придбано обладнання сміттєвоза із заднім ручним завантаженням СБМ-501/4 на шасі ГАЗ-3309 в кількості 1 шт., вартістю 308,8 тис.грн.

Транспорт та дорожнє господарство

         У 2021 році проведено частково поточний ремонт дороги загального користування місцевого значення: О101013 ЗГУРІВКА - БЕРЕЗАНЬ - /М-03/ - 1724,6м2; О101001 ЗГУРIВКА-/М-03/ ЧЕРЕЗ СУЛИМIВКУ – 1100,9м2; О101003 ЗГУРIВКА - /Н-07/ ЧЕРЕЗ СЕРЕДІВКУ – 665,1м2; О101004 ЗГУРIВКА-ЯРЕШКИ ЧЕРЕЗ НОВУ ОЛЕКСАНДРIВКУ - 224,3м2. Всього: 3714,9м2.

         Проведено частково поточний ремонт дороги загального користування державного значення Т-25-41 НОВИЙ БИКІВ-ЗГУРІВКА-ЯГОТИН – 71м2.

У 2022 році  проведено близько 1700 м2 поточного ремонту доріг загального користування місцевого значення: О101009 Стара Оржиця-Пасківщина-Турівка/наПрилуки/,О101003 Згурівка-/Н-07/через Середівку, О101012 Горбачівка-Вознесенське-/Т-25-41/. Також проведено близько 136м2 поточного ремонту дороги загального користування державного значення: Т-25-41 Новий Биків-Згурівка-Яготин.

 

Містобудування та архітектура

         Для надання послуг населенню громади підключені та функціонують електронні реєстри уповноваженого органу містобудування та архітектури, органу з присвоєння адрес. Заяви для надання послуг приймаються через ЦНАП Згурівської селищної ради.

Відповідно до поданих заяв надано:

  • містобудівних умов видано на 6 об’єктів будівництва;
  • будівельних паспортів для індивідуальних забудовників видано 28;
  • містобудівних витягів та викопіювань видано – 73;
  • розроблено та видано 9 дозволів на встановлення реклами;
  • укладені договори на тимчасове користування місцями для розміщення рекламних засобів;
  • присвоєно та уточнено адрес 17 будівлям;
  • виготовлено паспорти прив’язки та надано дозвіл на встановлення 5 тимчасових споруд.

Розроблено та затверджено План заходів щодо впровадження політики безбар’єрності у Згурівській територіальній громаді.

Для виконання будівельних робіт на комунальних об’єктах проведено виготовлення проектно-кошторисної документації по 37 дорогам, капітальному ремонту приміщення ЦНАПу в Згурівці, по 7 населеним пунктам для ремонту вуличного освітлення.

В рамках Програми з відновлення України для відбору проєктів на фінансування з держаного бюджету за період 2021-2022 років були сформовані та подані документи для об’єктів:

  • будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу Згурівської ДЮСШ, вул. Героїв Майдану, 3 в смт Згурівка Згурівського району Київської області;
  • капітальний ремонт адміністративної будівлі Згурівської селищної ради (ЦНАП) в смт Згурівка, вул. Українська, 55а Броварського району Київської області;
  • капітальний ремонт Згурівського НВК «Гімназія-загальноосвітня школа І ступеня» в смт Згурівка Броварського району Київської області;
  • капітальний ремонт ОЗНЗ Новоолександрівського НВК Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад" Згурівської селищної ради в с.Нова Олександрівка;
  • капітальний ремонт несучих будівельних конструкцій школи Лизогубовослобідського навчально-виховного комплексу розташованого за адресою: Київська обл., Згурівський район, с.Лизогубова Слобода, вул. Шкільна, буд. 1.

Підготовлені документи для підключення зовнішнього освітлення в с.Олексіївка, с.Аркадіївка та с.Войтове.

Проведені тендери із закупівлі робіт по виконанні ремонту 4 доріг в селищі Згурівка. З урахуванням погодних умов вулиці Молодіжна, Кошового, Героїв України та провулка Незалежності ремонт планується у 2023 році.

Руйнування та пошкодження внаслідок російської агресії

Внаслідок збройної агресії російської федерації проти України в с.Красне Згурівської громади були пошкоджені 10 житлових садибних будинків та 1 адміністративна будівля.

У березні - травні 2022 року комісією були обстежені ці об’єкти, складені відповідні акти. Сформовані необхідні комплекти документів та направлені до Департаменту регіонального розвитку для включення їх до переліку  об’єктів, що будуть відновлені за рахунок державних коштів.

На листопад 2022 року відновлено 8 будинків та 1 адмінбудівля.

Для відновлення решти будинків подані заявки для надання будівельних матеріалів до благодійних фондів.

Постійно відслідковується ситуація щодо пошкоджень та руйнувань будівель та вноситься до Е-кабінету для ведення Державної системи обліку руйнувань, розрахунку вартості, статусу відновлення та їх джерел фінансування.

Безпека

Безпека жителів громади – це один з головних напрямків роботи у 2022 році. Щоденно спільно з військовими і відповідними силовими структурами працюємо і аналізуємо можливі сценарії. На випадок критичних ситуацій, зокрема, тривалої відсутності електропостачання, відсутності мобільного зв’язку, опалення або водопостачання, створено два Пункти Незламності: по вулиці Українській, 10 та Центральній, 15. Усі вони забезпечені генераторами, запасами води, речами першої необхідності, інтернет зв’язком.

У березні 2022 року було відкрито благодійний рахунок для потреб Збройних сил територіальної оборони та добровольчого формування громади. На рахунок надійшло 101 тис. 490 грн. За ці кошти придбано комплекти фурнітури, шеврони та витратні матеріали для військової техніки.

Відповідно до Програми організації територіальної оборони в Згурівській селищній територіальній громаді на 2022-2023 роки використано коштів з місцевого бюджету в сумі 3 млн. 86 тис. 426 грн. За ці кошти придбано паливо-мастильні матеріали, військове спорядження, продукти харчування, медикаменти, створені належні побутові умови, оплачено послуги ремонту спецтехніки, придбано дизельні генератори для військових частин, а також все, що було необхідне для військових.

На території громади, а саме в селі Усівка, відкрито поліцейську станцію. Ще одну таку станцію найближчим часом планується відкрити в с. Нова Олександрівка. В населених пунктах громади працюють вже два поліцейських офіцери громади. Для поліцейського офіцера громади придбаний службовий автомобіль, ще один автомобіль – для потреб відділення поліції.

 

Звернення громадян та робота з документами

Загальний документообіг у Згурівській селищній раді в цілому за 2021-2022 роки складає 7148 документів.

З них:

- 6254 документів вхідної кореспонденції від вищих органів влади,

- 855 звернень громадян,

- 39 запитів на публічну інформацію.

Всього підготовлено характеристик за запитами державних органів та зверненнями громадян за 2022 рік - 65.

Протягом 2021-2022 років видано 358 розпоряджень селищного голови з основної діяльності.

Для зручності населення на інформаційних стендах в адмінприміщенні Згурівської селищної ради розміщено графіки прийому керівництвом селищної ради.

Першочергово розглядаються звернення, які надійшли від осіб з інвалідністю, учасників АТО/ООС, ветеранів війни та праці, багатодітних сімей, сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Особистий прийом громадян селищним головою проводиться щоп'ятниці. Протягом 2021-2022 рр. на особистому прийомі у селищного голови побувало 533 особи. Слід зазначити, що всі звернення, які надходять до Згурівської селищної ради уважно розглядаються, викладені факти ретельно перевіряються, докладаються всі зусилля до вирішення порушених у зверненнях питань.

         У 2022 році було затверджено нову номенклатуру справ та інструкцію з діловодства Згурівської селищної ради, яку було схвалено на засіданні експертної комісії.

Кадрова робота

Фактична чисельність працюючих посадових осіб в селищній раді станом на 31 грудня 2022 року складає 74 особи, 21 службовець та 5 робітників. Загальна кількість вакантних посад в селищній раді - 15 (в тому числі 5 робітників). Всього протягом 2022 року прийнято 10 осіб, звільнено – 2. Селищним головою у 2022 році видано 320 розпоряджень з кадрових питань (особового складу). У квітні 2022 року 32 посадові особи пройшли щорічне оцінювання виконання покладених на них обов’язків і завдань за підсумками роботи у 2021 році. За результатами щорічної оцінки 19 осіб отримали оцінку «добра», 13 осіб-оцінку «висока».

Приділяється належна увага організації навчання та підвищення кваліфікації посадових осіб.

У 2022 році 60 посадових осіб підвищували кваліфікацію у Регіональному центрі підвищення кваліфікації Київської області, на Національній онлайн-платформі з цифрової грамотності «Дія»; в тому числі 24 особи пройшли навчання у сфері цивільного захисту.

Правове забезпечення діяльності Згурівської селищної ради

Юридичним відділом постійно проводилася правова експертиза проектів рішень селищної ради, виконавчого комітету, а також розпоряджень селищного голови.

Ведеться постійна робота спрямована на впорядкування майнових відносин, реєстрацію прав власності громади на комунальне майно, надходження коштів до бюджету за рахунок оренди комунального майна, стягнення заборгованості перед бюджетом і т.д.

Постійно ведеться договірна робота. Протягом 2022 року забезпечено укладення 60 договорів оренди землі – оренди земельних ділянок нерозподілених земель колективної власності, невитребувані земельні частки (паї). Укладено 3 додаткові угоди до договорів оренди землі. Велися переговори щодо істотних умов договорів та додаткових угод.

Юридичним відділом здійснювалась підготовка позовних заяв, заперечень і відзивів на них та ін. документів, представництво інтересів Згурівської селищної ради та її виконавчого комітету в судових справах, які розглядались в рамках цивільного, господарського, адміністративного судочинства.

Загалом, протягом 2022 року працівники юридичного відділу брали участь у 98 судових засіданнях з розгляду більше ніж 70 справ.

Доволі поширеними є позови фізичних осіб, що пред’являються до Згурівської селищної ради про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування без належних на те підстав.

Упродовж 2022 року проведено 21 засідання адміністративної комісії при виконавчому комітеті, де розглянуто 21 справу щодо 21 особи. Винесено 5 постанов про закриття справи, 16 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 47481,00 грн. Добровільно сплачено штрафів на суму 46801,00 грн.

Для примусового виконання направлено 2 матеріали до відділу державної виконавчої служби.

 

Висвітлення діяльності селищної ради

Селищна рада забезпечує доступ громадян до інформації, якою володіє, шляхом оперативного та систематичного її оприлюднення. Висвітлення діяльності селищної ради, інформування мешканців громади про події, заходи, різного виду оголошення, публікації, відповідно до вимог діючого законодавства покладається на сектор з питань інформаційної діяльності та організаційної роботи.

З метою забезпечення прозорості й відкритості діяльності селищної ради вся інформація, а саме: проекти рішень виконавчого комітету, рішення сесій, протоколи сесій, виконавчого комітету, протоколи засідань постійних комісій ради, результати поіменного голосування, інформація щодо суспільно важливих подій, оголошення публікуються на офіційному вебсайті Згурівської громади, сторінках в соціальних мережах Facebook та Telegram, а також публікуються в газеті «Панорама».

 

Пріоритетні завдання та основні напрями роботи громади у 2023 році

 

  • матеріально-технічне забезпечення військових підрозділів та добровольчих формувань;
  • забезпечення зростання добробуту і підвищення якості життя населення;
  • соціальний захист родин військовослужбовців, членів сімей загиблих;
  • забезпечення наповнюваності бюджету громади;
  • підвищення якості та доступності соціальних послуг для жителів громади;
  • забезпечення розвитку інфраструктури громади;
  • поліпшення якості послуг, що надаються населенню закладами освіти та охорони здоров’я;
  • забезпечення відкритості й прозорості діяльності селищної;
  • здійснення природоохоронних заходів щодо поліпшення стану навколишнього природного середовища;
  • виробництво конкурентноздатних видів сільськогосподарської продукції з використанням ресурсозберігаючих, екологічно безпечних технологій;
  • сприяння розвитку та функціонуванню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • розвиток патріотичного виховання дітей та молоді громади;
  • покращення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інших соціально-незахищених категорій дітей;
  • здійснення соціально-профілактичної роботи щодо запобігання поширенню негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, пропаганди здорового способу життя;
  • забезпечення реалізації політики у сфері фізичної культури і спорту;
  • координація діяльності органів місцевого самоврядування, служб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності з питань цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та їх наслідків;
  • покращення комунального обслуговування населення, благоустрою населених пунктів громади, охорони навколишнього природного середовища;
  • створення умов для подальшого зростання рівня доходів громадян;
  • впровадження новітніх енергоефективних технологій та зниження витрат на енергоресурси у закладах бюджетної сфери та домогосподарствах;
  • активізація роботи щодо поліпшення інвестиційної привабливості та бізнес-клімату громади, створення умов для залучення іноземних інвестицій;
  • забезпечення стабільними, якісними та безпечними послугам з перевезення пасажирським автомобільним транспортом мешканців громади;
  • підвищення рівня правопорядку, зниження рівня злочинності, забезпечення безпеки населення громадян;
  • здійснення заходів щодо боротьби з корупцією, забезпечення рівності всіх перед законом, захисту прав власності;
  • забезпечення розвитку медичної, освітньої, цифрової, енергетичної, фінансової та комунальної інфраструктури.

Кожен напрямок розвитку нашої громада – це спільна, організована,  командна робота. Минулий рік був надзвичайно важкий, але нам вдалося гуртуватися, організуватися та працювати на повну. Перепрофілювалися всі, обов’язки переформатували під вимоги часу. Працюємо в посиленому режимі, кожен на своєму фронті: воюємо, працюємо, волонтеримо, лікуємо, навчаємося, живемо.

Дякуємо ЗСУ! Віримо в Перемогу! Все буде добре!

 

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь