Внутрішньогосподарський контроль за насінням, що зберігається та за його якістю
Нагадуємо, що Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області відповідно до наданих повноважень здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва.
Проте, відповідно до ст.13 ЗУ «Про насіння та садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва зобов’язані здійснювати внутрішньогосподарський контроль за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу. Основною метою внутрішньогосподарського контролю усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння у процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання й транспортування.Головне завдання внутрішньогосподарського контролю домогтися виконання правил насінництва на всіх його етапах. Цей контроль здійснюється безпосередньо в господарствах.
Внутрішньогосподарський контроль включає певні етапи, такі як:
- Догляд за насінницькими посівами:
- Збиральні роботи:
- Доробка насіння:
- Контроль за насінням, що зберігається;
- Якість насіння.
В зимовий період основними етапами внутрішньогосподарського контролю є контроль за насінням, що зберігається та контроль за якістю насіння.
Необхідно забезпечити повне зберігання сухого насіння від псування і засміченості іншими культурами і сортами. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах. Відповідно до ДСТУ 2240-93 сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м.
Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важко відокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес).
Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну їх вмісту після закриття упаковок.
Маркування партій насіння згідно до «Порядку маркування та пакування партій насіння» покладено на суб’єктів насінництва та розсадництва, і здійснюється ними в процесі доробки та пакування насіння. Облік насіння, його рух, якість відображають у “Шнуровій книзі обліку насіння”. Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку. Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчують посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.
Головний спеціаліст
відділу контролю в сфері насінництва
та розсадництва та якості зерна
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Симоненко Т.В.