Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Дата: 30.04.2024 15:13
Кількість переглядів: 32

Фото без описуФізичні особи - контролери КІК звіти подають одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи

ГУ  ДПС у Київській області нагадує фізичним особам -  контролерам КІК що 30 квітня 2024 року завершується кампанія подання контролюючими особами – фізичними особами Звітів про контрольовані іноземні компанії за 2022 та 2023 звітні періоди.  

П.54 підрозд.10 розд.XX «Перехідні положення» ПКУ встановлені  особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду, зокрема, звіт про КІК має бути поданий контролюючими особами одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи: першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік.

При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Оподаткування іноземних доходів

ГУ ДПС у Київській області нагадує що відповідно до п.п. 170.11.1 та 170.11.2 п.170.11 ст.170 ПКУ, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ - 18% .

Водночас,  ФО – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

Щодо уступки грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п. 87.7 ст. 87 Податкового кодексу України, забороняється будь-яка уступка грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам.

Варто зазначити, що положення п. 87.7 ст. 87 ПКУ не поширюються на випадки, коли гарантами повного та своєчасного погашення грошових зобов’язань платника податків є інші особи, якщо таке право передбачено Податковим кодексом України.

30 квітня 2024 року - граничний термін  сплати окремих податків і зборів та подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік

ГУ  ДПС у Київській області нагадує, що 30 квітня 2024 року є останнім днем сплати окремих податків та зборів:

- рентної плати за березень 2024 року за:

користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;  

користування радіочастотним ресурсом України;       

транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами/ нафтопродуктопроводами;      

транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

-єдиного податку ЮО та ФОП – платниками ІУ групи за I квартал 2024 року;

- авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за квітень 2024 року;

-  плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) ЮО та ФОП (крім громадян) за березень 2024 року;

- ПДВ за березень 2024 року;

- акцизного податку за березень 2024 року;

- за березень 2024 року ПДФО від оподаткування доходів, нарахованих у вигляді:

 процентів на поточний або депозитний банківський рахунок;

 процентів на вклади члена кредитної спилки.

- ПДФО та військового збору за березень 2024 року з нарахованого, але не виплаченого доходу за березень 2024 року.

Також 30 квітня 2024 р. останнім днем подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік громадянами; фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність; фізичними особами – підприємцями, крім тих що обрали спрощену систему оподаткування, у т.ч. зареєстровані впродовж року або перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, на загальну систему оподаткування.

Комунікаційна податкова платформа – ефективний формат взаємодії податківців з інститутами громадянського суспільства та бізнес-асоціаціями

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що використовує всі можливості задля підтримки бізнесу, відкрите до діалогу та взаємодії з бізнес-спільнотою та громадськістю.

Для інформаційної підтримки та роз’яснення нормативної бази, розгляду звернень та надання відповідей на питання, що виникають у процесі діяльності платників податків, запроваджено комунікаційну  податкову платформу - дієвий формат роботи, який дозволяє виявляти проблемні питання та допомагає оперативно їх вирішувати.

Для детального розгляду окремих звернень організовуються зустрічі фахівців профільних підрозділів податкової служби Київщини з представниками бізнес-спільноти. 

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що звернення від представників бізнесу та громадськості приймаються на електронну скриньку kyivobl.ikc@tax.gov.ua.

ЗУ №3603: Зміни в способах подання заяв для добровільної реєстрації платником ПДВ, та/або про обрання спрощеної системи оподаткування, та/або про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій

ГУ ДПС у Київській області інформує, що 16 березня 2024 року набрав чинності Закон України від 23.02.2024 № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603).

Законом № 3603 узгоджено норми ПКУ з положеннями Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», відповідно до яких СГ можуть зазначити прохання про добровільну реєстрацію платником ПДВ, та/або про обрання спрощеної системи оподаткування, та/або про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій не лише під час державної реєстрації такої особи, але й під час подання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу або про фізичну особу - підприємця, що містяться в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (абзац третій п.183.7 ст. 183, абзац сьомий п.п.298.1.1 п. 298.1 ст. 298, абзаци сьомий та восьмий п.п.133.4.1 п. 133.4 ст.133 ПКУ).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь