Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

ПАМ’ЯТКА щодо недопущення  отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин (ЗЗР)  у сільському і лісовому господарстві

Дата: 26.04.2024 13:19
Кількість переглядів: 25

Сільгосптоваровиробники, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані {...}

№п/п

Діючі нормативно – правові акти

Нормативне обгрунтування

1.

Стаття 30 та 37 Закону України «Про бджільництво»

Не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату

2.

Пункт 7 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9

Інформувати власників пасік за 3 доби до хімобробок із зазначенням застосовуваного ЗЗР щодо місця (у радіусі 7 км),часу і способу проведення обробки,указується час ізоляції бджіл(строки ізоляції бджолосімей можуть збільшуватися на 1-2 дні при зниженні температури і збільшенні вологості повітря). Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Допускається проведення обробок у денні години у похмурі, прохолодні дні з температурою повітря нижче +10С.Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння.

3.

Підпунктом 6.2.15., 6.3.1. 6.1.7., 6.2.11., 6.3.4., 6.2.7., 6.1.4., 3.1.Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, затверджених наказом МОЗ  України03.08.1998 № 1



 

 

Для попередження зносу пестицидів  наземним ( штангове, вентиляторне обпр.)  методом, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3м/сек (для дрібнокрапельного) і 4 м/сек. (для крупнокрапельного обприскування), при застосуванні аерозолю швидкість вітру не повинна перевищувати 2 м/сек. При авіаобробці - робоча висотанад об'єктомповинна бути не менше3 м.

Не менше чим за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов'язково реєструються в спеціальних журналах (Додатки 8, 9, 10, 11) та згідно наряду на виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами.Використовувати справні засоби індивідуального захисту на кожного працюючого з пестицидами і агрохімікатами.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути неменше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.

Застосовувати ЗЗР, згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього. Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди, такі як Моспілан ВП, Біскайя 240 OD, м.д., Маврік, ЕВ.,Кораген 20, КС та інші.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь