A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

З акцентом на якість та перемогу!

Дата: 27.01.2023 10:29
Кількість переглядів: 87

Фото без описуДля сервісних центрів МВС 2022-ий був роком випробувань та пошуку нових рішень. Ми, як і всі в Україні,  не думали, що будемо планувати роботу в умовах повітряних тривог та відключень електроенергії, часом без тепла в приміщеннях і води, без інтернету і телефонного зв’язку. Але робимо це щодня. Ми працюємо. Попри усі складнощі, що їх диктує нам війна.

Зі сподіваннями на переможний 2023 рік  ми підбиваємо підсумки року, що минув. Основні досягнення коментує начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області (філія ГСЦ МВС) Сергій Петров.

Одним з пріоритетів діяльності сервісних центрів МВС, як і торік, так і у році, що настав, є вдосконалення системи отримання посвідчення водія.  Із 24 липня 2022 року в Україні запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення — теоретичну та практичну частини підготовки водіїв  розмежували. Тож охочим отримати водійське посвідчення спочатку варто пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС. А вже зі знаннями правил дорожнього руху та зі свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки можна  починати практичний курс і виїжджати на вулиці за кермом. Свідоцтво, яке, до речі, формується і зберігається в електронному вигляді,  діє протягом року. Це означає, що той, хто успішно склав теоретичний іспит має цілий рік на те, аби пройти практичний курс навчання та скласти іспити в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС. Якщо ж рік минув, а людина, яка хотіла отримати посвідчення водія, так і не склала наступний екзамен з практичного водіння, то повинна починати навчання спочатку. Таке розділення навчального процесу є гарантією безпеки на дорогах, оскільки до практичного навчання допускають лише тих, хто вже знає правила дорожнього руху.

Нагадаю, що всі територіальні сервісні центри МВС мають сучасні екзаменаційні класи, оснащені відеокамерами для фіксації процесу складання теоретичних іспитів майбутніми кермувальниками. Хочу наголосити, що паралельно із заняттями в автошколі завжди є можливість готуватися до складання теоретичної частини іспиту зі знання Правил дорожнього руху за допомогою безплатного онлайн-тренажера, що розміщений на нашому офіційному сайті. Тренажер є ідентичним до екзамену, що здається в територіальному сервісному центрі МВС. На сайті ж можна завантажити і повний перелік запитань з ПДР та варіанти відповідей на них, отримати поради щодо підготовки до тестування і перелік вправ, що їх необхідно вміти виконувати під час складання практичного іспиту. У вільному доступі для користувачів сайту і маршрути, за якими проходять практичну частину екзамену на отримання права керування транспортними засобами. Тобто, ми подбали про те, аби кандидати у водії могли вдосконалювати свої знання і приходити на іспити до сервісних центрів МВС підготовленими до дорожнього руху на всі сто відсотків.

Наприкінці 2019-го у сервісних центрах МВС запроваджено також обов’язкову відеофіксацію процесів складання іспитів з навичок керування транспортними засобами. Таке фільмування екзаменів допомагає уникнути можливих суперечностей під час складання іспиту з водіння. Кандидат у водії, якщо у нього є сумніви щодо чесності оцінювання екзаменатором його практичних вмінь, має можливість оскаржити результати іспиту упродовж 10 діб.

Незважаючи на воєнні дії, минулий рік був для екзаменаторів плідним:

  • 2022 року дев’ятьма територіальними сервісними центрами РСЦ ГСЦ МВС в Київській області видано 79 тисяч 614 посвідчень водія;
  • у наших центрах було складено 53 тисячі 697 теоретичних та
  • 52 тисячі 613 практичних іспитів;
  • успішно здали екзамени та отримали свої перші водійські посвідчення 28 тисяч осіб. І це лише на 884 посвідчення  менше, ніж 2021-го, відносно мирного, року.

Популярними у 2022 році залишались й міжнародні посвідчення водія – пеперові додатки до національних пластикових документів – для участі в міжнародному русі.    Цьогоріч їх видано 904. Це – дещо менше, ніж торік. Адже чимало країн Європи та світу з розумінням поставились до жахливої ситуації, в якій за один ранок опинились мільйони українців через повномасштабне вторгнення росії на територію України, та застосували до них свої преференції в питанні  користування наявними посвідченнями водія та подбали про сервіси з обміну посвідчень на територіях свої країн. За що ми їм надзвичайно вдячні. Проте, переважна більшість пільг та допомоги стосуються лише осіб, які користуються тимчасовим або належним захистом в країнах ЄС.

Ще одна з найпопулярніших послуг сервісних центрів МВС – перереєстрація авто.

У період з 1 січня до 31 грудня 2022 року сервісні центри Київської області провели  99 тисяч 570  реєстраційних операцій з транспортними засобами. Навесні та влітку діяло «нульове розмитнення». Тож через підвищений попит на послугу з першої реєстрації транспортного засобу на території України суттєве навантаження відчули на собі сервісні центри МВС не лише прикордонних областей, а й нашого регіону. У попередні роки показники були дещо вищими, але півтора місяця запеклих бойових дій на території Київщини далися взнаки. Проте, навіть у березні, коли більшість сервісних центрів МВС не працювали,  ми зареєстрували 188 автівок. Для порівняння: у березні 2021 року було проведено майже 12 тисяч реєстраційних дій з транспортними засобами. 2022-го найактивнішим був червень – сервісними центрами МВС Київської області було здійснено 13 200 операцій.

Цифрова держава, яка ефективно працює у воєнний час — це те, що сьогодні вирізняє нас у світі. Тому ми й далі прямуємо до діджиталізації наших послуг. У питанні реєстрації/перереєстрації транспортних засобів вже теж відбулися суттєві зміни. З 14 грудня минулого року в Україні змінився алгоритм надання такої послуги. Зокрема, виокремлення експертного дослідження транспортного засобу із процедури реєстрації ТЗ у сервісному центрі МВС. Тепер власники автівок у зручний для них час проводять експертне дослідження транспортного засобу у  працівників Експертної служби МВС. Ті вносять дані у Єдиний державний реєстр транспортних засобів і видають власнику документ, складений за результатами дослідження, – висновок, який дійсний протягом 10 днів. А відтак,  експертне дослідження можна пройти в одному населеному пункті, а реєстраційні дії — в іншому. Залишилась і опція в один день отримати обидві послуги — пройти дослідження в експертів і в сервісному центрі МВС провести реєстрацію чи перереєстрацію авта.

Крім зручності, пов’язаної з екстериторіальністю експертного дослідження, таке виокремлення ще й дозволить вже у найближчому майбутньому проводити реєстраційні дії з транспортними засобами онлайн — за допомогою двох смартфонів   власника та покупця. Законодавець подбав про те, аби люди мали вибір: щоб любителі класики могли фізично завітати до сервісного центру МВС для отримання послуг, а тим, хто звик користуватись цифровими послугами, дав можливість повністю дистанціюватись від наших установ. Адже під час укладання договору купівлі-продажу онлайн номерні знаки з безплатною комбінацією цифр попереднього власника можна буде передати разом з проданою іншій особі автівкою, а свідоцтво про реєстрацію – згенерувати віртуальне. У цьому випадку візит до сервісного центру взагалі не потрібен.

Номерні знаки – на вибір

Війна внесла корективи в життя кожного українця. З початком повномасштабного вторгнення росії з міркувань безпеки державні реєстри були відключені. І багато послуг та сервісів не були доступні громадянам. Проте, поступово ми відновлюємо онлайн-сервіси, аби кожен клієнт відчував підтримку та доступність державних послуг.

Наприклад, якщо ви шукаєте найкращий номерний знак для свого авто, то  це можна зробити онлайн — на нашому сайті за допомогою сервісу «Перевірка наявності номерних знаків». Водіям доступний вибір, як платних, так і безкоштовних номерних знаків. Кожен бажаючий може самостійно підібрати для своєї автівки номер із числа вільних і доступних. А, звернувшись до сервісного центру МВС, провести реєстраційні дії і закріпити обрану комбінацію на автомобіль. Жодних посередників.

Закликаю! Якщо представники сервісного центру МВС чи сторонні особи спонукають вас до надання їм «заохочення» за бажаний номерний знак — одразу ж повідомляйте правоохоронцям!

Послуги – віртуальні, а турбота –  реальна

Курс на цифровізацію став пріоритетом у роботі державних структур: онлайн-послуги активно витісняють паперовий формат. Це значно спрощує надання адмінпослуг: не потрібно стояти в довжелезних чергах, щоб зібрати купу довідок чи підписи працівників певної кількості держустанов.

Для того, щоб громадяни відчували турботу й піклування під час віддаленого користування послугами, існує ціла система наших електронних сервісів. Крім вже згаданих, є також:

електронний кабінет водія з переліком функцій, необхідних пересічному власнику авто;

калькулятор орієнтовної вартості отримання послуги з перереєстрації транспортного засобу;

перевірка легітимності свідоцтв про реєстрацію авто й посвідчень водія;

—  перевірка переліку документів для виїзду за кордон, тощо.

Наші ресурси доступні, прості у використанні та надійні. Тому кількість користувачів постійно зростає.

Якісний державний сервіс у смартфоні — це те, до чого українці вже  звикли і що хочуть мати їх більше. Наприклад, знову можна замовити обмін та відновлення посвідчення водія через електронний кабінет водія. Причому забрати готовий документ клієнт зможе як у будь-якому найближчому сервісному центрі МВС, так і у відділені Укрпошти. Передбачена також опція доставки посвідчення кур’єром Укрпошти. Тривалість надання послуги — до 10 днів. Цю послугу можна замовити в разі закінчення терміну дії посвідчення водія, зміни анкетних даних, втрати чи викрадення, або у випадку пошкодження документу. Онлайн послуга є доступною на території України, її неможливо замовити в роумінгу або при використанні VPN-сервісів.

До слова, торік чи не наймасовішими були фізичні звернення громадян до сервісних центрів МВС Київської області за обмінами посвідчень водія. Популярність послуги зумовила потреба приведення цих водійських документів до європейських стандартів для виїзду за кордон у зв’язку з російською агресією на території України.  Ми у сервісних центрах МВС Київської області зафіксували, що минулого року нашими працівниками було видано 47 тисяч 280 обміняних посвідчень, що на 20 відсотків більше, ніж 2021 року.

Новий рік ми почали активною роботою з надією та вірою у Перемогу і швидкий розквіт нашої країни. Разом ми докладатимемо максимум зусиль для цього. Керівництвом ГСЦ МВС заплановано розширити кількість послуг, що їх можна буде отримати онлайн. Стануть доступними замовлення індивідуальних номерних знаків через Електронний кабінет водія, перереєстрація транспортних засобів з підписанням договору купівлі-продажу через Дію та деякі інші цифровізовані послуги.

А наші адміністратори завжди раді зустріти вас у будь-якому сервісному центрі МВС!  Вони відкриті до спілкування та готові надавати якісний державний сервіс. Адже ми працюємо з людьми та для людей, зміцнюючи довіру до державних послуг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь