Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Якість та безпечність питної води

Дата: 12.07.2022 16:50
Кількість переглядів: 101

Фото без описуВода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо  воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.

Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.  

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

•  бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів, тощо.

• мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

• мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Згідно з чинним законодавством виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкт господарювання, який надає послугу з водопостачання.

Якість води, яку споживають люди, контролюють з певною періодичністю залежно від кількості абонентів та виду постачання (централізоване, нецентралізоване), відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Вміст шкідливих речовин у воді як централізованого водопостачання, так і нецентралізованого не повинен перевищувати гранично припустимих норм.

Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня через воду, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних пра­вил:

- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- не пити воду з випадкових джерел;

- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

- купатися тільки в спеціально відведених місцях.

 

                                                                                     Згурівський відділ Головного

                                                                                      управління Держпродспоживслужби

                                                                                      в Київській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь