A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

СТВОРЕННЯ ОСББ –  НЕОБХІДНІСТЬ, ВИМОГА ЧАСУ

Дата: 24.01.2022 16:37
Кількість переглядів: 269

Фото без описуМинулих вихідних природна стихія завдала багато шкоди не лише інфраструктурі населених пунктів Згурівщини, а й мешканцям приватних та багатоквартирних будинків. Зокрема, було зірвано частину даху будинку по вулиці Центральній. І якщо в приватних домогосподарствах кожен господар розраховує лише на себе, самотужки перекриваючи дах чи відновлюючи будівлі, то з багатоквартирним будинком дещо складніше.

По-перше, потрібна  спеціальна техніка, щоб відновити покриття на даху, а по-друге, питання зірваного шиферу з даху чотириповерхівки – це проблема не однієї квартири, а всього будинку.

Тож, що робити жителям  верхніх поверхів, і як вирішувати цю проблему мешканцям?

Питання створення  ОСББ  неодноразово ініціювалося  владою. Особисто Згурівський селищний голова Василь Цвик зустрічався з жителями багатоквартирних будинків. Порушувалася  ця тема на сторінках  “Панорами”, обговорювалося питання створення ОСББ   співвласниками багатоквартирних  будинків, втім, на жаль, віз і нині там.

Мешканці  багатоквартирних  будинків звикли   вважати, що їхня власність – це  лише квартира,  в крайньому випадку, комірчина у підвалі чи місце  на парковці.  І це породжує хибне уявлення про те, хто  і чим  має право розпоряджатися в самому будинку та на його території. Насправді, поняття власності набагато ширше  і виходить за межі  порогу квартири.

Власникам квартир у  багатоповерхівках належить на праві сумісної  власності  приміщення  загального користування, опорні  конструкції, механічне, електричне, газове, сантехнічне та інше обладнання, яке призначене для  забезпечення потреб усіх власників  квартир.

Але у багатьох жителів  другого, третього поверхів роками склалася  впевненість, що проблеми  верхніх  поверхів  (з протіканням даху, тощо) – це  лише їхні проблеми, а ризики першого поверху (з  каналізацією, відмосткою) – це  лише питання жителів  нижнього поверху.

Однак, у багатоповерхівці всі питання  власникам квартир потрібно вирішувати спільно, оскільки  надавачі послуг, на які звикли  перекидати свої  проблеми жителі, відповідають лише за той перелік послуг, котрий  передбачений   у договорі  і за  які  сплачують  кошти власники житла.

Що робити жителям?

Однозначно, або  створювати ОСББ або шукати  Управителя.

Відмовляючись від створення  ОСББ, співвласники фактично відмовляються  від своїх прав щодо свого будинку, в той час як обов”язки стосовно нього (утримувати, нести ризики руйнації, тощо) нікуди від нас не діваються.

ОСББ – це Об`єднання СПІВВЛАСНИКІВ багатоквартирного будинку. Дане утворення передбачає особу ВЛАСНИКА, який має спільне з іншими власниками володіння спільним майном. ОСББ дозволяє власникам встановлювати власні правила гри, звичайно не виходячи за рамки правового поля. Часто люди говорять, що ОСББ – це той самий ЖЕК, тільки за наші гроші ми ще й відповідальність маємо нести.  І це помилкове судження. Бо ОСББ – це в першу чергу спільнота власників, які вже взяли відповідальність, бо приватизували  свої квадратні метри у будинку. 

Це спільнота людей, які можуть встановлювати власні стандарти якості життя у своєму будинку і якості сервісу. 

ОСББ - це як реєстрація шлюбу. Без створення ОСББ – жителі багатоквартирного будинку живуть немов цивільним шлюбом: обов’язки мають ті ж самі, що і у шлюбі, а ось прав –  ніяких.

Що дасть створення ОСББ?

Безсумнівно, одним з основних переваг створення ОСББ є прозорість витрат і контроль за фінансово-господарською діяльністю. Розмір щомісячного платежу затверджується власниками квартир рішенням загальних зборів. В його основу закладаються погоджені власниками квартир статті витрат.

Так само власники квартир отримують можливість отримувати якісні послуги, тому що вони самостійно вибирають постачальників. Це дає можливість оперативно вирішувати будь-які питання, пов’язані з управлінням будинком. Наприклад, питання з утепленням будинку (державою  передбачено Програми  енергоефективності, де 80 відсотків коштів на енергоощадні технології дає держава, а 20 відсотків місцева влада).

Крім того, створення ОСББ дає можливість відстоювати інтереси в суді, приймати рішення по управлінню спільним майном (нежитловим фондом), бути учасником державних програм підтримки розвитку ОСББ і т.д.

Що повинна робити влада?

Була створена  комісія для  проведення  обстеження  наслідків  негоди та  визначення  обсягів завданих нею збитків. На  об”єктах соціальної сфери, інфраструктури у короткі  терміни ліквідовано наслідки  стихії.

У разі створення  ОСББ, селищна  рада  могла б  виділити кошти по Програмі  на ліквідацію наслідків негоди у житловому фонді.

Але поки жителі  багатоквартирних будинків зайняли позицію “Моя хата скраю” і не створили ні ОСББ, ні  визначилися з управителем, дах чотириповерхового цегляного будинку четвертий день дивиться  у світ чорною діркою.

Вкотре, підтверджуючи гасло “З турботою про кожного”, голова громади Василь Вікторович Цвик, залучивши техніку агропідприємств, спеціалістів, допоможе мешканцям багатоповерхівки справитися з наслідками стихії.

 

Інформація ПП "Редакція газети"ПАНОРАМА"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь