Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Як отримати компенсацію, якщо ви впали на лід

Дата: 21.01.2022 09:25
Кількість переглядів: 169

Фото без описуУ зимовий період тротуари подеколи стають небезпечними для пішохода, адже зростає вірогідність послизнутися, впасти та отримати травму – перелом, вивих, забиття м’яких тканин тощо.  Сектор “Згурівське бюро правової допомоги” Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  підготув рекомендації, що стануть у нагоді громадянам, які хочуть отримати компенсацію через  травму.

Хто повинен відшкодовувати компенсацію?

У випадку, якщо людина постраждала на теритоії, що є комунальною власністю, то претензії слід пред’являти комунальному підприємству. При падінні на сходах офісу, банку, супермаркету, кіоску, які є чиєюсь приватною власністю, відповідальність повинен нести той, на кого покладено обов’язок прибирати цю територію, тобто власник відповідної ділянки.

Що робити для отримання компенсації, якщо ви постраждали внаслідок падіння на льоду?

1. Потрібно знайти свідків вашого травмування та взяти у них контакти, оскільки у подальшому вони можуть бути свідками в суді.

2. Бажано викликати швидку допомогу за місцем травмування, працівники швидкої допомоги зафіксують виклик за заявленою адресою, що буде ще одним доказом. Лікарі в обов’язковому порядку повинні зафіксувати те, що травма отримана у зв’язку з падінням на слизькій ділянці за певною адресою і в певний час, а також надати відповідну довідку на ваше прохання.

У разі придбання плівки для рентгену та інших ліків в аптеці, обов’язково зберігайте чеки та рецепти на медикаменти для подальшого лікування. Таким чином ви зможете підтвердити витрати, понесені внаслідок травмування. Також до цього ви можете додати обґрунтовану моральну шкоду за отримані страждання.

3. Викликайте поліцію, вона складе протокол та зафіксує факт травмування. Потім потрібно буде написати відповідну заяву. Всі дані буде внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Далі потерпілий повинен пройти судово-медичну експертизу, яка визначить ступінь тяжкості тілесного ушкодження. Від ступеня тяжкості тілесного ушкодження залежить рішення, яке прийме слідчий за даним випадком.Позов оформляється про стягнення матеріальної шкоди, а в деяких випадках — і моральної.

Якщо немає можливості викликати швидку допомогу і поліцію, необхідно звернутися до найближчого травмпункту. В амбулаторній картці лікар повинен зафіксувати з ваших слів, де, коли і за яких обставин було отримано травму і хто при цьому був присутній. Ваше завдання - проконтролювати, щоб лікар зробив такий запис.

4. Бажано уважно озирнутися навкруги, можливо, поблизу на будівлях розташовано камери відеоспостереження, записи яких можуть зафіксувати факт вашого травмування. Такий запис може послужити доказом у суді.

5. Зверніться з претензією до організації, на ділянці якої ви травмувалися. У претензії зазначте суму, на яку ви постраждали. Є також шанс отримати компенсацію не тільки за лікування, а й за пошкоджене майно, наприклад, розбитий мобільний телефон. Для цього потрібні свідки або стовідсоткові докази того, що телефон був при вас в момент падіння і був пошкоджений внаслідок вашого падіння. Довести це складно, але можливо.

6. Якщо мирним шляхом питання вирішити не вдалося, то слід звернутися з позовом до суду. Відповідачем може виступити адміністрація міста(селища, села)  або власник злощасної ділянки. Для цього необхідно мати при собі довідки з лікарні, розрахунок матеріальної шкоди (чеки) і обґрунтування моральної шкоди.

Важливо,  у відповідності до ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи.

Для отримання безкоштовних юридичних  консультацій, складення заяв, скарг, документів процесуального характеру, представництва інтересів громадян в суді:

  • звертайтеся до сектору «Згурівське бюро правової допомоги» за адресою: каб.427, вул.Українська,19, смт Згурівка, Броварський район, Київська область, тел. 04570-5-14-74;
  • телефонуйте за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103.
  • користуйтесь правовими консультаціями у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/ та мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь