A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

ЗГУРІВСЬКИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ІНФОРМУЄ

Дата: 11.01.2022 13:48
Кількість переглядів: 189

 Пташиний грип - важливо знати

За повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (OIE) та Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороб тварин – ADNS) в Європі спостерігається напружена епізоотична ситуація щодо грипу птиці. На території двох європейських держав – Португальської Республіки та Республіки Словенія були виявлені випадки захворювання. В Україні  в 2021 грип птиці зафіксований на територіях Київської, Миколаївської і Херсонської областей.

Щоб запобігти виникненню та поширенню високопатогенного грипу птиці, вживаються відповідні заходи. Розпорядженням  Головного державного ветеринарного інспектора  України  № 1 та № 2 від 04.01.2021 заборонено ввезення на територію України вантажів (птиці та продуктів з неї) з Португалії та Словенії. Винятком є продукти, що пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудника вказаного захворювання.

Що варто знати про цю хворобу

Грип птиці, це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерний гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. На грип хворіє птиця будь-якого віку, а смертність при захворюванні досягає 80-100 %.

Зважаючи на особливе економіко-географічне розташування Київщини, зокрема на наявність великої кількості міжнародних, загальнодержавних автошляхів, залізничних шляхів, вокзалів, великих міст, а також розміщення на території області значної кількості поголів’я, як в промислових господарствах так і в індивідуальних господарствах населення, проходження через територію природніх шляхів міграції дикої перелітної птиці, постійно існує загроза занесення вірусу високопатогенного грипу птиці на територію області та виникнення осередків захворювання.

Для недопущення захворювання птиці на грип в господарствах різних форм власності в світі застосовують безліч заходів профілактики, але всі вони базуються на запобіганні занесення збудника в господарство.

Що важливо знати громадянам особистих селянських господарств!

Щоб вберегти птицю, на час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо). При виявленні трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини.

При підозрі захворювання чи загибелі птиці необхідно звертатися до спеціалістів ветеринарної служби.

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:  

Згурівська районна державна лікарня ветеринарної медицини (смт Згурівка, вул. Аеродромна, 6. Тел.: (04429) 8-09-24, (04429) 8-09-22).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь