A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Як захистити дитину від кіднепінгу

Дата: 29.09.2021 07:57
Кількість переглядів: 412

Кіднепінг – це викрадення людей/дітей з метою шантажу та отримання викупу. А для того, щоби уникнути кіднепінгу, батькам треба пам’ятати декілька важливих правил.

З яких мотивів найчастіше можуть викрадати дітей?

Найчастіше викрадення дітей відбуваються для задоволення статевої пристрасті або для незаконного збагачення. Також окремим видом кіднепінгу, який набув поширення в Україні, є так званий «сімейний кіднепінг» — це викрадення дитини одним із батьків у іншого. Трапляється він здебільшого у випадку розлучення подружжя. Часто один із батьків, всупереч рішенню суду, намагається вивезти чи взагалі вивозить дитину за кордон. Є батьки, які змінюють місце проживання щомісяця й не повідомляють про це колишню дружину або чоловіка, які втрачають зв’язок із дитиною.

Яке покарання за викрадення людини?

Відповідальність за викрадення людини закріплює стаття 146 Кримінального кодексу України. Відповідно до частини 1, незаконне позбавлення волі чи викрадення людини караються обмеженням волі до 3 років або позбавленням волі на той самий строк. За частиною 2 цієї статті, такі ж діяння, вчинені щодо малолітнього чи з корисливих мотивів, щодо 2-х чи більше осіб/за попередньою змовою групою осіб/способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого/що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань/із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу— караються обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі на той же строк.

Що треба пам’ятати батькам, аби їхня дитина не стала жертвою викрадання?

По-перше треба навчити дитину, що краще взагалі уникати спілкування з незнайомими людьми. Роз’яснити дитині, що не варто розповідати приватну інформацію чужим людям. А саме як її звати, де працюють батьки, де вони живуть. Дитина має знати, що незнайома людина з недобрими намірами може видатися на перший погляд приємною та лагідною. Вона може покликати дитину дивитись мультфільми, пригостить морозивом, буде обіцяти, що купить щось дороге, чого не можуть придбати батьки.

Батьки мають пояснити дитині, що в таких випадках вона не має бути розгубленою й одразу іти геть. А якщо буде спроба силоміць повести кудись дитину, то вона не має боятись покликати когось на допомогу, і у разі небезпеки, обов’язково потрібно кричати, щоб привернути увагу інших людей. В цьому немає нічого поганого. Навпаки, дитина так врятує собі життя. Особливо важливо це пояснити сором’язливим дітям, які бояться завдати незручність оточуючим. До прикладу: «Рятуйте, я не знаю цю людину!».

По-друге, часто батьки залякують дитину, а це велика помилка. З дитиною треба говорити про небезпеку. Потрібно давати в цих розмовах чіткі попередження та інструкції, як вона має діяти в різних ситуаціях. Дитину також треба навчити уникати темних вулиць, незнайомих провулків.  Поясніть про небезпеку, яка на них може там очікувати.

По-третє, основне завданням батьків – навчити дитину довіряти їм. Дитина може потрапити до рук злодія, бо вона намагається врятувати якусь річ. Дитина має знати, що у разі загрози життю – речі втрачають цінність, оскільки батьки хвилюються більше за дитину та її життя. І вона в жодному разі не повинна відчувати провину чи переживати за те, що батьки її покарають, втративши якусь дорогу річ. І взагалі, краще просто такі речі дитині не купувати, ніж потім суворо карати за їх втрату.

Отож, для зменшення кількості випадків кіднепінгу, необхідно передусім навчати дітей правильно поводитися з незнайомими дорослими та супроводжувати їх на прогулянках. Це вбереже дітей від ймовірної небезпеки.

Для отримання безкоштовних юридичних  консультацій, складення заяв, скарг, документів процесуального характеру, представництва інтересів громадян в суді:

звертайтеся до Згурівського бюро правової допомоги за адресою: каб.427, вул..Українська,19, смт.Згурівка, Броварський район, Київська область, тел.. 04570-5-14-74;

телефонуйте за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103;

користуйтесь правовими консультаціями у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/ та  мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь