A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Патронатна сім’я – новітня форма сімейного виховання

Дата: 22.09.2021 21:27
Кількість переглядів: 339

Фото без описуДіти повинні рости в рідній сім’ї, з мамою і татом. Адже сім’я – це головне для розвитку дитини, а батьки є  першовихователями. Вони зобов’язані турбуватися про здоров’я, духовний та моральний розвиток дитини, передаватидосвід взаємодії з людьми та природою, готувати до самостійного життя та праці. У житті трапляється, що перебування дітей в сім’ї стає нестерпним, буває більше схожим на повну бездоглядність або й на суцільне насильство. Причин, які призводять сім’ю до складних життєвих обставин і унеможливлюють проживання дитині в ній – безліч. Тоді перед службою у справах дітей та сім’ї постає питання вилучення дитини з біологічної сім’ї. Саме з метою забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення в сім’ю, в Україні створюються сім’ї патронатних вихователів.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.
Патронат є альтернативою державним інтернатам та притулкам. Діяльність сімей патронатних вихователів дає  можливість уникнути рішення щодо позбавлення батьківських прав тих татів і мам, яким була потрібна допомога у налагодженні життя.
Створити сім’ю патронатного вихователя – це не тільки можливість врятувати чиюсь сім’ю, але й можливість вирішення проблеми власного працевлаштування з достойною грошовою винагородою.
Патронатний вихователь за свою роботу, яку виконує за договором, отримує грошове забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Також патронатний вихователь отримує соціальну допомогу на кожну влаштовану в сім’ю дитину у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

Хто може стати патронатним вихователем?

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити;
3) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі, добровільного помічника та осіб, які фактично проживають разом з ним, складені за встановленою формою);
4) довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата у патронатні вихователі та членів
сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;

5) копії таких документів:
паспортів кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника або за технічної можливості електронні копії паспорта громадянина України у вигляді відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті
громадянина Україниу формі картки, а також інформації про місце проживання (за наявності);
свідоцтва про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні стосунки або сімейні відносини кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;
документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають/перебували у конфлікті з законом.
Після отримання від центру надання соціальних послуг висновку про оцінку сімейної ситуації та житлово-побутові умови сім’ї кандидата у патронатні вихователі та у разі успішного проходження кандидатом у патронатні вихователі і добровільним помічником первинного відбору, служба у справах дітей та сім’ї направляє на навчання кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника до Київського обласного центру соціальних служб.
За результатами навчання обласний центр соціальних служб протягом місяця після його завершення:
видає рекомендацію про можливість надання послуги патронату над дитиною кандидату у патронатні вихователі та добровільному помічнику, які успішно завершили повний курс навчання, або вмотивовану відмову у наданні такої рекомендації.
У разі отримання рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною, орган опіки та піклування протягом місяця укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над  дитиною.
За більш детальною інформацією можна звернутися до служби у справах дітей та сім’ї Згурівської селищної ради, другий поверх адмінбудівлі селищної ради, начальник служби Лобода Тамара, тел. 5-02-37, моб.тел.050 714 95 62


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь