A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Захист прав і свобод людини і громадянина

Дата: 18.08.2021 15:05
Кількість переглядів: 237

Фото без описуВ ст.21 Конституції України закріплено, що  «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

Основні права людини закріплені в Конституції України та не є вичерпними, в інших  законодавчих актах держави, є об’єктом правового регулювання та захисту.

Права людини і громадянина в Україні можуть обмежувати тільки у випадках, прямо передбачених Конституцією, і з метою:  врятування життя людей та майна;  запобігання злочинові чи його припинення;  забезпечення інтересів національної безпеки, територіальної цілісності, громадського порядку, економічного добробуту;  забезпечення охорони здоров'я і моральності населення, захисту репутації або прав і свобод інших людей;  запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно.

Не можуть бути обмежені:  право мати рівні з іншими конституційні права і свободи , бути рівними перед законом; право громадянина України не бути позбавленим громадянства;  право не бути вигнаним за межі України , не бути виданим іншій державі;  право на життя і право захищати своє життя і здоров'я,  життя  і здоров'я інших людей від протиправних посягань;  право кожного на повагу до його гідності і право не бути підданим катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню; право не бути підданим без власної згоди медичним, науковим чи іншим дослідам;  право на свободу та особисту недоторканність;  право не бути заарештованим або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах і в порядку, встановлених законом, тощо.

Способи захисту прав і свобод людини і громадянина:

  1. Судовий порядок

Правосуддя в Україні здійснюють виключно суди.

Ст. 55 Конституції України твердить, що  «Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб».

Для того, щоб звернутися до суду людині потрібно скласти позовну заяву, сплатити судовий збір та надати докази. Позов має відповідати вимогам чинного законодавства.  Підготувати документи можна самостійно або звернутися до кваліфікованих спеціалістів.

Також за захистом своїх порушених прав людина може звернутися до Європейського суду з прав людини та інших міжнародних установ.

  1. Позасудовий порядок

Ст. 40 Конституції України твердить, що «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк».

Положеннями ст. 1 Закону України "Про звернення громадян" передбачено, що громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. Особи, які не є громадянами України і законно знаходяться на її території, мають таке ж право на подання звернення, як і громадяни України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів. На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

Ще одним механізмом захисту своїх прав є інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Уповноважений приймає та розглядає звернення народних депутатів України, громадян України, незалежно від місця їх перебування, іноземців, осіб без громадянства, які перебувають на території України, або осіб, які діють в їхніх інтересах.

За захистом свої прав  кожен громадянин також  може звернутися  до місцевих Центрів з надання безоплатної правової допомоги або  Бюро правової допомоги. Безоплатна правова допомога – це вид правової допомоги, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій, складення заяв, скарг, документів процесуального характеру, представництва інтересів громадян в судіі:

  • звертайтеся до Згурівського бюро правової допомоги за адресою: каб.427, вул..Українська,19, смт.Згурівка, Броварський район, Київська область, тел.. 04570-5-14-74;
  • телефонуйте за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103.
  • користуйтесь правовими консультаціями у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/ та  мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь