A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Обережно, БОТУЛІЗМ!

Дата: 22.06.2021 11:24
Кількість переглядів: 201

Фото без описуДержавна служба України з питань безпеки продуктів і захисту прав споживачів зазначає, в Україні почастішали випадки захворювання на ботулізм. В 2021році виявлено 12 випадків хвороби, при цьому зафіксовано дві смерті від ботулізму. Так, в Хмельницькій області чоловік помер в результаті отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення. В Одесі від ботулізму помер чоловік, який заразився після вживання придбаного на стихійному ринку в’яленого товстолобика. Були зафіксовані випадки ботулізму в Кіровоградській, Одеській, Львівській, Київській, Черкаській та Волинській областях.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Держпродспоживслужба Київщини ще раз наголошує на тому, як важливо ставитися до свого здоров’я та не купувати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса на стихійних ринках. Також купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь