A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

З МЕТОЮ ОХОРОНИ БДЖІЛ

Дата: 16.03.2021 13:32
Кількість переглядів: 271

Фото без описуЗадля попередження та недопущення отруєння бджіл під час обробітку полів проводяться заходи направлені на напрацювання алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів влади. 

Так, 9 лютого проведений онлайн-семінар, на якому начальник Згурівського РУ ГУ ДПСС в Київській області Л.І.Данков ознайомив присутніх зі станом галузі  бджільництва регіону, порядком реєстрації та розміщення пасік, порядком  дій у разі загибелі бджіл. Підняв питання співпраці пасічників із сільгоспвиробниками та органами місцевого самоврядування, а саме, щодо узгоджених дій щоб попередити негативні наслідки, пов’язані з обробкою сільгоспугідь отрутохімікатами.

Начальник управління агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації Довгаль К.К. доповів присутнім про державну підтримку  пасічників у 2021 році. Згідно бюджетної програми КПКВК 1201150 «Фінансова підтримка сільгоспвиробників» у 2021 році виділені кошти для дотації на бджолосім’ї. Провідний фахівець відділу контролю за обігом захисту рослин фітосанітарного управління ГУ ДПСС в Київській області Журавський В.В.  ознайомив присутніх з питань дотримання санітарних норм під час застосування пестицидів, організації оповіщення с/г виробником про проведення робіт із захисту рослин.

Аграрії мають попереджати пасічників про свої дії заздалегідь, використовуючи для цього, в тому числі, і засоби масової інформації. Представники органів влади на місцях, у свою чергу, повинні знати, яка кількість місцевих жителів займається бджільництвом. А пасічникам потрібно в обов’язковому порядку повідомляти  про місця розташування пасік. На сьогодні не всі пасіки на території Згурівської громади зареєстровані. Лише наявність документа дає можливість власнику бджологосподарства відстоювати свої права в законодавчому полі.  Начальник Згурівської РДЛВМ Ващенко В.Ю. звернув увагу присутніх на обов’язкову паспортизацію бджологосподарств, проведення весняної диспансеризації з лабораторним дослідженням підмору бджіл, та доповів про тарифи на ветеринарно-санітарні послуги.

Протягом лютого – березня 2021 року старостами сіл оперативно проведений збір інформації та організовані  зустрічі-семінари з керівниками господарств, фермерами та одноосібниками, що здійснюють обробіток землі, на яких  роздані  пам’ятки - вимоги  «Про виконання законодавства у сфері обігу засобів захисту рослин». Якщо у 2020 році  ці вимоги доведені керівникам «великих» господарств, то у цьому році  більше уваги приділено одноосібникам.  Як показує практика добре  налагоджена взаємодія між аграріями та місцевою владою, зокрема  в с. Лизогубова Слобода, Вознесенське та Турівка.

Підводячи підсумки, Згурівське РУ ГУ Держпродспоживслужби в Київській області наголошує, що пасічники обов’язково повинні інформувати органи місцевого самоврядування та сільськогосподарські підприємства про планове місце розташування пасік. У випадку загибелі бджіл негайно інформувати органи місцевої влади.  А аграрії обов’язково повинні дотримуватися вимог законодавства у сфері обігу засобів захисту рослин та на  вимогу ст. 37 Закону України «Про бджільництво», не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки сільськогосподарських культур попереджувати через засоби масової інформації та іншими зручними засобами (в інтернет-групі, об’яви населених пунктах, повідомлення на телефон) про даний захід органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь