Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій

Дата: 10.06.2021 10:35
Кількість переглядів: 336

Фото без описуЗа 5 місяців 2021 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 26 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань. За аналогічний період 2020 року працівники Держпродспоживслужби брали участь у розслідуванні 30 подібних спалахів. У 2021 році спалахи були зареєстровані на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Тернопільської, Кіровоградської, Львівської, Житомирської, Київської та Харківської областей. Найбільше спалахів зареєстровано в закладах дошкільної освіти (18), найменше – в побуті (3). Спалахів, пов'язаних із закладами громадського харчування, зафіксовано не було.

В Згурівській громаді в  2021 року зареєстровано 1  випадок гострої кишкової інфекції.

Кишкові інфекції – це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання. Ці захворювання виникають в наслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Наявність збудників та їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювань триває від кількох годин до 2-3 діб.

Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли не достатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає в наслідок не дотримання санітарно - гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини.

Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій:

  • дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук милом перед їжею і після відвідин громадських транспортів, туалетів;
  • не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або яка продається на розлив;
  • перед вживанням свіжих овочів слід їх ретельно мити і обдавати окропом;
  • для вживання вибирайте продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти;
  • не залишай приготовлену їжу при кімнатній температурі більше , ніж на 2 години;
  •  при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності;
  • не дотримуйте контакту між сирими та готовими харчовими продуктами.

Виконання цих не складних порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Провідний фахівець сектору державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства  Згурівського відділу Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області О.Твердохліб                                                                                                                             

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь