A A A K K K
для людей із порушенням зору
Згурівська громада
Згурівська селищна рада Броварського району Київської області

ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Дата: 16.03.2021 13:42
Кількість переглядів: 758

Фото без описуЗгурівське районне управління ГУ ДПСС в Київській області надає рекомендації суб’єктам господарювання та громадянам щодо застосування, транспортування та зберігання пестицидів згідно вимог чинного законодавства.

Застосування пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Крім того, пестициди справляють негативний вплив на здоров’я людини, як у результаті прямої дії, так і опосередковано – внаслідок накопичення залишкових кількостей у сільськогосподарських продуктах і питній воді.

Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах населеного пункту дозволяється тільки з 22:00 до 07:00 за допомогою ранцевого обприскувача при швидкості вітру до 4 м/с та за умови попередження власників сусідніх домоволодінь про час, місце, строк обприскування. Торгівля повинна проводитись тільки фасованими, герметично упакованими препаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» .

При застосуванні пестицидів в сільськогосподарських підприємствах, всі види  робіт, проводяться суворо дотримуючись правил техніки безпеки, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами. Особи, що виконують роботи, пов’язані з контактом із пестицидами, обов’язково повинні користуватися засобами індивідуального захисту, якими їх забезпечує організація, що відповідає за проведення цих робіт. Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються в спеціальних журналах.

Для одержання, зберігання і застосування пестицидів та агрохімікатів потрібно мати паспортизований склад. Транспорт для перевезення пестицидів підлягає паспортизації, повинен мати сигнальне фарбування кузова і бортовий напис «Отрути».

Роботи  з пестицидами слід проводити в ранні години (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10° С.

Обпилювання рослин наземною апаратурою допускається при швидкості вітру до 3 м/с, обприскування з використанням вентиляторних обприскувачів допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокраплинне) і до 4 м/с (великокраплинне), а із використанням штангових тракторних обприскувачів – при швидкості вітру до 4 м/с (дрібно краплинне) та 5 м/с (великокраплинне). Не допускається обприскування посівів сільськогосподарських культур, розташованих з повітряного боку щодо площ, на яких вирощують овочі, фрукти, проводять ручні роботи чи збирають урожай. Санітарно – захисна зона в даному випадку повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 м, авіаційному – 1000 м. Забороняється також авіаобприскування рослин у радіусі до 1000 м від населених пунктів, тваринницьких ферм, а також у радіусі до 2000 м від водойм рибогосподарського користування. Завчасно, але не менш чим за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів, про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Керівник робіт зобов’язаний ознайомити людей, задіяних  в роботі з пестицидами, з характеристикою пестициду, особливостями його дії на організм людини, мірами застереження, виробничої та особистої гігієни, провести інструктаж по техніці безпеки, ознайомити з методами надання першої до лікарняної допомоги у випадках отруєння пестицидів. Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Під час роботи забороняється приймати їжу, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту. Повинно бути облаштоване місце для відпочинку, вмивання  чистою водою, чисті рушники, мило, дезінфікуючий  розчин , медична аптечка для надання до лікарської допомоги.

Дотримання усіх цих правил перевезення, зберігання та застосування пестицидів, а також забезпечення відповідних санітарно-гігієнічних умов, запобігають отруєнню пестицидами. І навпаки, порушення цих вимог може призвести до небажаних наслідків. Тому перед початком робіт з пестицидами працівників, які братимуть участь у них, необхідно добре ознайомити з властивостями препаратів, правилами приготування робочої рідини тощо, а також із заходами першої  до лікарняної  допомоги.

Необхідно виконувати вимоги Закону України «Про пестициди та агрохімікати»; Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів у народному господарстві України; Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування у народному господарстві.

 

 Провідний фахівець відділу державного нагляду

 за дотримання санітарного законодавства Згурівського

 районного управління   ГУ ДПСС в Київській області

 Твердохліб О. М.

 

        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь